Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Джинджифилов кекс

Джинджифилов кекс

JuliyaJuliya
Помощник Готвач
5217k2k1
Джинджифилов кекс
Снимка: Juliya
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
70 мин.
Порции
5
"Джинджифиловият кекс е ароматен и сочен. Подходящ е за вегетарианци и вегани, може да се консумира и по време на пости."

Необходими Продукти

  • олио - 75 г
  • захар - 75 г
  • мед - 3 с.л.
  • черен чай - 130 мл Ърл Грей
  • брашно - 150 г + 1 с.л.
  • сода бикарбонат - 1 ч.л.
  • сушени сини сливи - 75 г (12 бр.)
  • джинджифил - 1 ч.л. млян
  • канела - 1 ч.л.
  • пудра захар - за украса
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Загрейте в тенджера олиото, захарта и меда, за да се стопят.

Махнете тенджерата от котлона и охладете леко.

Добавете черния чая и содата и разбъркайте (сместа се разпени и увеличи обема си).

След това сипете канелата и джинджифила.

Добавете на части брашното и разбъркайте, за да се получи гладко тесто (не трябва да е много гъсто).

Нарежете сушените сини сливи на 3-4 части, смесете ги с 1 с.л брашно, а след това добавете към тестото за кекса и разбъркайте.

Изсипете сместа във форма за кекс, покрита с хартия за печене.

Печете кекса в предварително загрята фурна на 150 °C за около 40-60 минути.

След 20 минути, за да не изгори отгоре, покрийте го с алуминиево фолио.

Проверявайте с дървено шишче за готовността на джинджифиловия кекс.

Оставете кекса да се охлади, след това го извадете и го поръсете с пудра захар.

Джинджифиловият кекс е ароматен и сочен.

Подходящ е за вегетарианци и вегани, може да се консумира и по време на пости.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: