Gotvach.bg»Рецепти»Солени печива»Киш»Киш с шунка, гъби, праз и кашкавал

Киш с шунка, гъби, праз и кашкавал

Анелия МинчеваАнелия Минчева
Чирак
36366108
Киш с шунка, гъби, праз и кашкавал2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
75 мин.
Порции
6
"Невероятно вкусен киш с богата плънка, който приготвяме с удоволствие всеки път откакто имаме рецептата"

Необходими Продукти

  • За блата
  • брашно - 400 г
  • масло - 200 г (на стайна температура)
  • жълтъци - 2 бр.
  • сол - 1 щипка
  • вода - 3 - 4 с.л.
  • За заливката
  • сметана - 400 мл (или 50/50 прясно мляко и сметана)
  • яйца - 4 бр.
  • За плънката
  • бекон - 300 г (шунка или друг колбас)
  • лук - 1 - 2 глави (или праз)
  • сол - 1 ч.л.
  • гъби - от консерва или пресни, както аз направих
  • черен пипер
  • индийско орехче
  • кашкавал - около 150 - 200 г за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Приготвяме блата, като слагаме в купа всички съставки за блата и оформяме тесто, което слагаме в хладилника за 30 мин. Докато тестото стегне, си приготвяме плънката.

Нарязваме продуктите, изброени за плънката, и запържваме в малко олио, като добавяме гъбите, а малко по-късно и подправките. Разбиваме продуктите за заливката.

Взимаме тестото за блата, набрашняваме плота и разточваме кръг, който поставяме в средна тавичка. Краищата трябва да покриват стените на тавичката, която може и да бъде с къдрави стени - аз нямам такава и затова в обикновена.

След това слагаме плънката, разстиламе равномерно, заливаме със заливката, настъргваме кашкавала отгоре и печем в предварително загрята на 180 градуса фурна около 40-50 мин. или докато се зачерви.

Това е единият вариант за печенето, а другият е, като първо запичаме блата за 10 мин. и след това слагаме плънката и заливката, след което допичаме киша.

Кишът с шунка, гъби, праз и кашкавал е много вкусен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: