Начин на приготвяне
Отделете жълтъците от белтъците на яйцата.
Жълтъците смесете с 1/3 от захарта, ванилията и една ампула лимонова есенция. Поставете на вода баня и разбърквайте на често. Щом се получи пухнал крем, изключете от котлона, но оставете в съда.
Белтъците разбийте с останалата захар и сока от двата лимона на гъст и бял крем.
Прибавете го към жълтъците и отново минете на водна баня за около 5 минути. Бъркайте до непълното смесване на двата крема. Изключете котлона и отделете крема настрани.
В отделен съд с помощта на миксер разбийте готварската сметана.
Със силиконова шпатула прибавете към първия крем и бавно разбъркайте. Старайте се да не спадне обема на муса.
Ягодите измийте и изрежете дръжките им. Нарежете ги на парчета.
В купички за крем изсипете до половината от муса, отгоре сложете ред ягоди. Следва ред мус и отгоре отново парчета ягоди.
Лимоновия мус с ягоди приберете в хладилника да стегне преди да го сервирате.