Начин на приготвяне
Това е еквивалент на кетчупа при грузинците. Не че не ползват кетчуп в Грузия, но Ткемали е традиционен продукт, с който гарнират печени и пържени меса, яхнии, зеленчуци, пържени или печени картофи и какво ли още не.
Сосът за месо Ткемали се приготвя с един вид сливи, който много наподобяват нашите червени джанки. На някои места в Грузия се прави и със сини сливи и това е рецептата, която представям днес. На пролет се приготвя зелено Ткемали от неузрели, зелени сливи.
Рецепта с джанки (неузрели или червени)
1. Джанките се измиват и се слагат в тенджера с водата да се варят.
2. Когато се сварят, се намачкват и се претриват през гевгир, за да се хванат костилките и люспите.
3. След това пюрето се изварява с подправките.
Рецепта със СИНИ сливи
1. Сливите се измиват и почистват от костилките.
2. Сливите се мелят с месомелачка / блендер.
3. Сливите се слагат в тенджера, добавя се водата и се включва на среден по сила огън.
4. Чесън се минава през преса и се добавя към сливите заедно с: кориандър на прах, черен пипер на прах, копър, естрагон, лют червен пипер, сол. Бърка се непрекъснато.
5. След като се вари 20 мин, се добавят оцет, разбърква се, изчаква се 2-3 минути да се изпари острата миризма и се добавя захар.
6. Вари се още 2-3 минути, опитва се на вкус и се балансират вкусовете при нужда.
7. Сваля се от огъня (консистенцията е подобна на гъстотата на кетчуп) и се добавя връзка пресен кориандър, нарязан на ситно. Разбърква се и с горещата смес се пълнят бурканчета, който се стерилизират за капак. Изваряват се 10 минути след завиране на водата.
От дадените количества се получават 4 бутилки от по 250 мл.
Бележки към рецептата за грузински сливов сос Ткемали
Съвсем леко съм модифицирал рецептата и освен изброените подправки по-горе добавям много малко (1 к.л.) кимион и 1 к.л. ПУШЕН червен пипер, с който се получава по-богат аромат според мен. Приготвял съм Ткемали и с червено вино за сметка на водата и слагам 150 мл вода и 150 мл вино. Уникален вкус, с който може да поглезите себе си и да провокирате гостите си.