Gotvach.bg»Рецепти»Пица»Хачапури»Грузински хачапури

Грузински хачапури

Марина НордМарина Норд
Готвач
3k3k27
Грузински хачапури1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
85 мин.
Порции
5
"И най-любимата ни част е именно онази - в която ги намазваме с масълце и покриваме с кърпа - обещаваме, че ще ви хареса и на вас"

Необходими Продукти

  • брашно - 3 ч.ч.
  • айран - 200 мл
  • яйца - 1 бр.
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - ½ ч.л.
  • сода бикарбонат - ½ ч.л.
  • олио - 1 с.л.
  • масло - 50 г
  • за плънката
  • сирене - 300 г
  • яйца - 1 бр.
  • чесън - 2 скилидки
  • магданоз - 1 с.л. (накълцан)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

2 чаши брашно се пресяват заедно със содата и в средата се прави кладенче.

Захарта, солта, олиото и яйцето се разбиват с айрана. Течността се сипва постепенно към брашното и се замесва гладко тесто.

Оставя се да почине за половин час. След това тестото се оформя като руло и се реже на 10 кръгчета. Те се овалват в останалото брашно и се разточват на тънки питки.

В средата им се слага плънка, приготвена от настъргано сирене, пасиран чесън, магданоза и яйцето. Краищата се завиват, така че да се оформи вързоп.

Обръщат се със завитата част надолу и пак се разточват.

Хачапурите се пекат от двете страни на загрят тиган.

Готовите питки се намазват с масло и се покриват с кърпа.

Грузинските хачапури са много вкусни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
54
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
На снимката е съвсем друг вид хачапури - по аджардки.
03.07.2022 16:02
Valentina Psaltirova
Valentina Psaltirova
Трябва да се опита и от грузинската кухня.
26.06.2016 10:00
1