Начин на приготвяне
Добавете мая към топлото мляко, добавете захар и брашно, по супена лъжица от двете и разбъркайте добре.
Покрийте купата с памучна кърпа и оставете да престои 15 минути.
Изсипете останалото брашно върху дъската, изсипете разтвора, добавете жълтъци, захар, ванилова захар и щипка сол.
Залейте с охладено масло и алкохол и направете гладко и еластично тесто за понички. Покрийте купата с кърпа и я оставете на топло място да втаса за 1.5 часа.
След това време поставете тестото върху набрашнен плот и месете няколко минути. Разточете с дебелина около 2 см, изрежете кръгове с чаша и покрийте с кърпа, за да втасат отново за 30 минути.
Загрейте олио и свинска мас до 175°C и запържете понички за 2 минути от всяка страна.
Изцедете излишното масло върху хартиена кърпа и разрежете наполовина, докато охлаждате.
Разбийте сметана с маскарпоне и пудра захар, за да създадете гладък плътен крем.
Измийте ягодите, нарежете ги на филийки и ги поставете на няколко порции върху поничката.
Поставете крема в сладкарски пош, по желание наредете резенчета ягоди в основата и шприцовайте крем върху тях и поръсете обилно с пудра захар.
Насладете се на пухкави понички с крем сметана и маскарпоне!
Коментари