Начин на приготвяне
Яйцата със захарта се разбиват с миксера на максимална мощност за 10 минути, следват олиото и течността, която сте избрали, разбива се още минута. Добавя се ванилията (сложих течна есенция портокал).
Прибавят се сухите съставки - брашното, какаото и бакпулвера, които се пресяват предварително.
Разбъркват се внимателно. Сместа сипах в тавата на фурната, покрита с хартия за печене. Пече се на 160°C на вентилатор до суха клечка (около 40 минути).
Крем за намазване
Сладкарската сметана се развива с пудрата захар до готовност, добавят се маскарпонето и заквасената сметана, разбиват се за кратко - 1-2 минути.
За маслените цветя швейцарски меренг
На водна баня белтъците със захарта се разбиват до достигане на 67 г или докато се разтопи захарта. Разбива се с миксера до твърди пикове, това отнеме около 10 минути.
Мекото масло се разбива с миксера за 5 минути до побеляване.
Добавя се на тънка струйка кондензирано мляко, бъркането продължава общо 10-12 минути.
Следва смесването на двете смеси до хомогенизиране.
Сглобяватето на уникалната сметанова торта става по следния:
С ринг се изрязват 3 блата (аз изрязах на части блата и сглобих, когато се измаже с крем, нередностите се скриват).
На подложка се слага малко от сметановата смес, за да залепне блатът (не се сиропира, защото блатът е много крехък).
Намазва се с крем, слагат се 2 с.л. сладко от ягоди, отгоре се поставя следващия блат, отново се намазва с крем и отгоре се сипва сладко от ягоди, отгоре се слага последният трети блат, който е от няколко части.
Измазва се добре с крем и лятната торта се оставя в хладилника за 30 минути.
С гелова боя се оцветява швейцарският крем и с руски накрайници се оформят лалетата.