Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Боб Чорба»Фермерска боб чорба в гърне

Фермерска боб чорба в гърне

IvelinaIvelina
Мастър Шеф
6468k2k3k3
Фермерска боб чорба в гърне
Снимка: Ivelina
1 / 2
30/10/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
330 мин.
Общо
345 мин.
Порции
6
"За хубавите неща е нужно време и тази фермерска боб чорба е точно такова - докато чакате, може да отворите бутилка домашно червено вино"

Необходими Продукти

  • боб - 500 г
  • лук - 1 бр. зрял
  • пиперки - 1 бр. сурова, печена, суха
  • моркови - 1 бр.
  • сминдух - на вкус
  • чубрица - на вкус
  • магданоз - 1 връзка
  • целина - 2 стръка по желание
  • мащерка - 1 стръкче
  • олио - 1 к.ч.
  • доматено пюре - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо си накиснете боба от вечерта в 1 литър студена чиста вода.

Сутринта бобът е набъбнал двойно, изхвърлете водата и го измийте. Така спестявате един час от варенето на боба.

Сложете боба в гърнето, нарежете главата лук, моркова, червена чушка и добавете цяла, люта чушка (може сурова, печена, суха). Налейте студена вода до половината на гърнето.

Подсушете отвън гърнето, сложете го на студен котлон на трета степен (или средна) на котлона и като заври, след около 90 минути увеличете на 4. Внимавайте с процеса на готвене - необходимо е постепенно затопляне на гърнето или темпериране, за да не се спука.

След около 4 часа от готвенето бобът е омекнал - това е различното в готвенето на боб в гърне, бавно къкри.

След това долейте студена вода внимателно - до 2/3 от обема на гърнето, това е за подобряване на вкуса ( може да използвате и гореща вода за да спестите време).

Добавете 2 супени лъжици доматено пюре, сол, червен пипер, кафена чашка олио и повечко сминдух, джоджен и чубрица, магданоз, целина (листа). Разбърквате и оставяте боба да заври и се овкуси с билките около 10 минути.

Сервирайте гореща боб чорбата със сирене или изпечете сурова наденица на скара и поставете няколко парченца в чинията, преди да изсипете боб чорбата.

Фермерската боб чорба в гърне върви с червено вино.

Насладете се!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Христо Славейков
Христо Славейков
Изключително подробна и точна рецепта ... Адмирации!
02.12.2020 20:51
Христо Славейков
Христо Славейков
Чудесна чорба! Специфичен вкус.....Такава сме хапвали само в Родопите!
02.12.2020 20:38
1
1
Покажи всички подкоментари