Начин на приготвяне
Първо си накиснете боба от вечерта в 1 литър студена чиста вода.
Сутринта бобът е набъбнал двойно, изхвърлете водата и го измийте. Така спестявате един час от варенето на боба.
Сложете боба в гърнето, нарежете главата лук, моркова, червена чушка и добавете цяла, люта чушка (може сурова, печена, суха). Налейте студена вода до половината на гърнето.
Подсушете отвън гърнето, сложете го на студен котлон на трета степен (или средна) на котлона и като заври, след около 90 минути увеличете на 4. Внимавайте с процеса на готвене - необходимо е постепенно затопляне на гърнето или темпериране, за да не се спука.
След около 4 часа от готвенето бобът е омекнал - това е различното в готвенето на боб в гърне, бавно къкри.
След това долейте студена вода внимателно - до 2/3 от обема на гърнето, това е за подобряване на вкуса ( може да използвате и гореща вода за да спестите време).
Добавете 2 супени лъжици доматено пюре, сол, червен пипер, кафена чашка олио и повечко сминдух, джоджен и чубрица, магданоз, целина (листа). Разбърквате и оставяте боба да заври и се овкуси с билките около 10 минути.
Сервирайте гореща боб чорбата със сирене или изпечете сурова наденица на скара и поставете няколко парченца в чинията, преди да изсипете боб чорбата.
Фермерската боб чорба в гърне върви с червено вино.
Насладете се!
Коментари