Начин на приготвяне
Боб чорба в гърне по арбанашки - вкусна постна гозба.
Бобът се измива много добре и се накисва в студена вода за 12 часа.
След накисването бобът се слага да заври.
След завирането водата се изхвърля и се налива нова студена вода.
След завирането водата отново се изхвърля и се налива нова.
След третата вода бобът се изцежда и се изсипва в гърне.
Налива се студена вода и се слага да ври.
След завирането се прибавя содата.
След кипването се прибавя сушеният лук и нарязаните на кубчета моркови.
Оставя се да ври на слаб огън.
След 20 мин. се прибавя червеният пипер и сол.
Разбърква се много добре и се вари до сваряване на боба.
След като бобът е сварен, се прибавя нарязаният на ситно магданоз и джоджен.
Котлонът се изключва и боб чорбата се захлупва.
Сервира се топла, като се прибавя студен зехтин към готовото бобено ястие.
Опитайте и вие този вариант на боб в гърне.