Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Боб чорба»Боб чорба в гърне по арбанашки

Боб чорба в гърне по арбанашки

Мария БожиловаМария Божилова
Мастър Шеф
6964k2k9
Боб чорба в гърне по арбанашки
Снимка: Мария Божилова
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
720 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
780 мин.
Порции
10

Необходими Продукти

  • боб - 500 г шарен, маслен
  • сушен лук - 3 с.л.
  • моркови - 2 бр.
  • сода бикарбонат - 3 щипки
  • целина глава - 50 г
  • червен пипер - 2 с.л.
  • сол
  • зехтин - Pomace
  • джоджен - пресен
  • магданоз - 1/2 връзка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Боб чорба в гърне по арбанашки - вкусна постна гозба.

Бобът се измива много добре и се накисва в студена вода за 12 часа.

След накисването бобът се слага да заври.

След завирането водата се изхвърля и се налива нова студена вода.

След завирането водата отново се изхвърля и се налива нова.

След третата вода бобът се изцежда и се изсипва в гърне.

Налива се студена вода и се слага да ври.

След завирането се прибавя содата.

След кипването се прибавя сушеният лук и нарязаните на кубчета моркови.

Оставя се да ври на слаб огън.

След 20 мин. се прибавя червеният пипер и сол.

Разбърква се много добре и се вари до сваряване на боба.

След като бобът е сварен, се прибавя нарязаният на ситно магданоз и джоджен.

Котлонът се изключва и боб чорбата се захлупва.

Сервира се топла, като се прибавя студен зехтин към готовото бобено ястие.

Опитайте и вие този вариант на боб в гърне.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: