Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Сарми»Лозови сарми с чеснов сос

Лозови сарми с чеснов сос

Лозови сарми с чеснов сос
Снимка: Елена Стефанова Йорданова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
180 мин.
Порции
10
"Колкото по-малки са сармичките, толкова по-вкусни са те"

Необходими Продукти

  • лозови листа - 1 буркан
  • кайма - 1 кг.
  • ориз - 200 г
  • лук - 3 глави
  • чубрица
  • черен пипер
  • червен пипер
  • олио
  • Сос
  • жълтъци - 3 бр.
  • кисело мляко - 500 г
  • брашно - 1 с.л.
  • чесън - 3 скилидки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете лукa на ситно и го запържете в малко мазнина. Добавете каймата и бъркайте, докато стане ронлива. Сложете ориза, подправките и разбъркайте. Щом оризът промени леко цвета си, махнете от огъня.

Ако лозовите листа са солени, не е нужно да слагате сол в плънката. Изрежете дръжките на листата.

В единият край сложете по 1 с.л. от сместа и навийте един път. Прегънете краищата навътре и пак навийте. Свитите сарми наредете в тенджера и върху тях сложете широка чиния.

Сипете вода да покрие чинията, капнете малко олио и затворете с капака на тенджерата. Варете на слаб огън около 1:30 час.

Ако имате дете, му предложете да се включи в свиването на лозовите сармички /за тях това си е забавление/ и когато цялото семейство се събере на трапезата, го похвалете.

Детето ще бъде много доволно, няма значение, че сармите не са Ви перфектни.

Сос: Разбийте жалтъците с киселото мляко и брашното. Добавете нарязания на ситно чесън. Сложете сместа на котлона и бъркайте до сгъстяване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: