Начин на приготвяне
Нарязваме лука, морковите и чушките на ситно.
В тиган сипваме 1 с.л. олио и 40 г краве масло
Запържваме лука и след като омекне, добавяме и другите зеленчуци.
След като всички зеленчуци омекнат, добавяме ориза и пържим, докато стане прозрачен.
Добавяме бялото вино и бъркаме, докато се изпари. Разтваряме бульона в топла вода и половината добавяме към ориза. Трябва ви бульон достатъчно, за да покрие ориза два пъти.
Намаляваме котлона на по-ниска степен. Овкусяваме с черен пипер и сол.
Варим и през цялото време бъркаме, докато водата се изпари. След това добавяме още веднъж от бульона и отново бъркаме, докато се изпари водата.
Ризотото е готово, когато оризът омекне и сместа стане кремава.
Може да сервирате с настърган пармезан или магданоз.