Начин на приготвяне
1. Зеленчуков бульон:
Всички зеленчуци се почистват. Нарязват се на големи парчета и се поставят в дълбока тенджера с всички подправки - без солта. Заливат се със студена вода около 3-3.5 литра, поставят се на умерен котлон и се сваряват за около 1-1.15 час.
Бульонът се прецежда и се посолява със сол.
2. Ризото:
Гъбите се накисват в топла вода за около 20-30 мин. Изцеждат се и водата им се запазва.
Беконът се нарязва на кубчета и запържва на сух тиган.
Празът се наситнява, също и половината глава стар лук, чесънът се пресова или настъргва на ренде.
В дълбок тиган се загрява зехтин, добавя се празът, наситнен лук и чесънът и се сотират за около 1-2 мин. Излива се виното и се готви за около 2-3 мин, докато зехтинът се овкуси. Намалява се температурата на котлона, прибавя се оризът, при непрекъснато разбъркване се оставя, докато зърната побелеят в средата, а отстрани останат леко запържени.
Излива се водата от гъбите и се оставя на умерен котлон към слаб да къкри, докато се поеме цялата течност. След като оризът е останал основно на мазнина, се налива нова порция 1 голям черпак бульон, добавят се гъбите, мини морковите, нарязани на тънки клинове, мащерката, риганът и се оставя да се поеме напълно течността и отново се добавя бульон.
Така в продължение за около 20-30 мин през 3-4 мин се добавя бульон, докато оризът напълно се сготви, трябва да бъде кремообазен. Подправя се със сол и прясно смлян черен пипер и се оставя да къкри за още 2-3 мин на слаб котлон.
Сваля се от котлона, тенджерата се покрива с памучна кърпа, захлупва се с капак и се оставя за 15 мин.
Ризотото се сервира горещо, посипва се с бекон и с настъргани люспи пармезан.
Ризотото с манатарки и зеленчуци е готово.