Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Ризото»Ризото с манатарки и зеленчуци

Ризото с манатарки и зеленчуци

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Ризото с манатарки и зеленчуци
Снимка: marcheva14
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
40 мин.
Порции
4
"Семпло и изискано, същевременно толкова лесно за приготвяне и вкусно, че веднага го добавяме в любими"

Необходими Продукти

  • ориз арборио - 300 г (Карнароли)
  • праз - 1 бр. стрък, бялата част
  • лук - 1/2 бр. стар, малка глава
  • сушени манатарки - 50 г
  • чесън - 1 скилида, пресован
  • мини моркови - 3 - 4 бр. нарязани на тънки клинове
  • зеленчуков бульон - 1 л
  • бяло вино - 50 мл сухо ароматно
  • сол - на вкус
  • черен пипер - 1/2 ч.л., прясно смлян
  • мащерка - 3 щипки, суха
  • риган - 1 щипка, сух
  • бекон - 100 г
  • зехтин
  • пармезан
  • ЗЕЛЕНЧУКОВ БУЛЬОН
  • морков - 1 бр.
  • пащърнак - 1 бр.
  • селъри - 2 стък
  • джинджифил - 5 см, пресен
  • лук - 1 бр. глава
  • червена чушка - 1 бр.
  • дафинов лист - 1 бр.
  • мащерка - 1/2 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Зеленчуков бульон:

Всички зеленчуци се почистват. Нарязват се на големи парчета и се поставят в дълбока тенджера с всички подправки - без солта. Заливат се със студена вода около 3-3.5 литра, поставят се на умерен котлон и се сваряват за около 1-1.15 час.

Бульонът се прецежда и се посолява със сол.

2. Ризото:

Гъбите се накисват в топла вода за около 20-30 мин. Изцеждат се и водата им се запазва.

Беконът се нарязва на кубчета и запържва на сух тиган.

Празът се наситнява, също и половината глава стар лук, чесънът се пресова или настъргва на ренде.

В дълбок тиган се загрява зехтин, добавя се празът, наситнен лук и чесънът и се сотират за около 1-2 мин. Излива се виното и се готви за около 2-3 мин, докато зехтинът се овкуси. Намалява се температурата на котлона, прибавя се оризът, при непрекъснато разбъркване се оставя, докато зърната побелеят в средата, а отстрани останат леко запържени.

Излива се водата от гъбите и се оставя на умерен котлон към слаб да къкри, докато се поеме цялата течност. След като оризът е останал основно на мазнина, се налива нова порция 1 голям черпак бульон, добавят се гъбите, мини морковите, нарязани на тънки клинове, мащерката, риганът и се оставя да се поеме напълно течността и отново се добавя бульон.

Така в продължение за около 20-30 мин през 3-4 мин се добавя бульон, докато оризът напълно се сготви, трябва да бъде кремообазен. Подправя се със сол и прясно смлян черен пипер и се оставя да къкри за още 2-3 мин на слаб котлон.

Сваля се от котлона, тенджерата се покрива с памучна кърпа, захлупва се с капак и се оставя за 15 мин.

Ризотото се сервира горещо, посипва се с бекон и с настъргани люспи пармезан.

Ризотото с манатарки и зеленчуци е готово.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: