Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Ризото»Ризото със зеленчуци Класика

Ризото със зеленчуци Класика

Ризото със зеленчуци Класика
Снимка: Теодора Тодорова
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
40 мин.
Порции
4
"Невероятно вкусно класическо ризото, което е на почти във всеки дом, убедени сме в това"

Необходими Продукти

  • ориз - 350 г за Ризото
  • лук - 1 глава
  • моркови - 2 бр.
  • зелени чушки - 1 бр.
  • червени чушки - 1 бр.
  • грах - 100 г
  • сол - 1 ч.л.
  • черен пипер - 1 ч.л.
  • зеленчуков бульон - 1 бр.
  • зехтин - 1 с.л.
  • краве масло - 40 г
  • бяло вино - 150 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарязваме лука, морковите и чушките на ситно.

В тиган сипваме 1 с.л. олио и 40 г краве масло

Запържваме лука и след като омекне, добавяме и другите зеленчуци.

След като всички зеленчуци омекнат, добавяме ориза и пържим, докато стане прозрачен.

Добавяме бялото вино и бъркаме, докато се изпари. Разтваряме бульона в топла вода и половината добавяме към ориза. Трябва ви бульон достатъчно, за да покрие ориза два пъти.

Намаляваме котлона на по-ниска степен. Овкусяваме с черен пипер и сол.

Варим и през цялото време бъркаме, докато водата се изпари. След това добавяме още веднъж от бульона и отново бъркаме, докато се изпари водата.

Ризотото е готово, когато оризът омекне и сместа стане кремава.

Може да сервирате с настърган пармезан или магданоз.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: