Начин на приготвяне
За тези вкусни тестени закуски загряваме прясното мляко и разтваряме маята с 2 ч.л захар.
Оставяме да шупне.
Содата угасяме в киселото мляко и бъркаме, за да шупне и то. В голяма купа разбиваме яйцето, киселото мляко, олиото и готовата мая. Пресяваме брашното и постепенно го добавяме към мократа смес, бъркайки с дървена лъжица.
Когато започне да се заформя тесто, прехвърляме върху предварително набрашнен плот и започваме да месим. Готовото тесто поставяме в намазана с олио купа и покриваме със стреч фолио. Оставяме да втаса на топло 2 часа.
В малка купа настъргваме кашкавала, нарязваме и добавяме киселите краставички и кренвирша, както и царевичката.
Втасалото тесто разделяме на 13 топчета. Всяко от топчетата разточваме и намазваме с лютеница. С помощта на малка лъжичка сипваме по малко от плънката и завиваме в желаната форма.
Приготвяме си две купички в едната си правим смес от олио и червен пипер и намазваме закуските с помощта на четчица.
В другата купичка сипваме две лъжици лютеница и я размиваме с малко вода, намазваме закуските и ги поръсваме с чубрица и шарена сол.
Печем закуски мозайки в предваритвлно загрята на 180 градуса фурна за около 25 - 30 минути.
Коментари