Начин на приготвяне
Това глазирано брюкселско зеле с редуциран балсамов оцет и бекон е идеалната гарнитура за Деня на благодарността или Коледа. За празниците бих предложила да го сервирате с печена пуйка.
Започнете, като измиете и разполовите брюкселското зеле. Ако имате някой с по големи размери, нарежете ги на четвъртинки. Всички трябва да бъдат нарязани с еднакъв размер, за да се осигури равномерно готвене.
Загрейте фурната до 200 градуса.
Добавете нарязано брюкселско зеле с плоска страна надолу към листа за печене.
Добавете нарязан бекон, сол и черен пипер и леко ги разбъркайте заедно.
Печете във фурната за 20 минути. Разбъркайте два пъти по време на печене: веднъж след 5 минути, за да разпределите мазнината от бекон, и след 15 минути, за да обърнете брюкселското зеле от другата страна за оставащото време на готвене.
Извадете от фурната, поставете върху чиния за сервиране, поръсете с редуциран балсамов оцет. Сервирайте веднага. По желание можете да поръсите със сушени боровинки и магданоз.
Съвет:
Тази рецепта за печено брюкселско зеле е за 25 бр. брюкселско зеле, нарязано наполовина (5 на човек) и 4 филийки бекон (1 на човек).
Ако нямате балсамова редукция, загрейте 3 супени лъжици балсамов оцет в малка тенджера и гответе, докато се намали наполовина и полепне по лъжицата.
Извадете от фурната, поставете върху чиния за сервиране, поръсете със смлените печени кестени, боровинки, магданоз и поръсете с балсамова редукция.
Сервирайте брюкселското зеле с кестени и хрупкав бекон веднага.