Начин на приготвяне
В дълбока купа сложете водата заедно със солта. Изсипете 4-5 с.л. от брашното и разбъркайте на каша. Добавете маята и покрийте съда с чиста кърпа. Оставете настрани за 10 минути, докато маята се активира.
След което започваме да добавяме и останалото брашно. Замесваме тесто за пица, което трябва да е меко, гладко и еластично. Месенето още отнеме около 20 минути до получаване на идеалното тесто.
Поставете брашното в купа, покрийте го с кърпа и оставете за един час на топло, да може да втаса.
Щом времето мине, размесете тестото един, два пъти, колкото да излезе въздухът от него. Разделете го на 6 равни части, като всяка част оформете на топчета. При оформянето на топките на често намаслявайте ръцете си със зехтин.
От всяко тестено парче се размесва основата за домашната пица. Поставя се върху набрашнена повърхност и започвате да придърпвате от основата към средата.
Стараем се 2 см от края на блата да бъде по-дебел (като коричка).
Гарнираме, като намажем обилно с доматеното пюре. Разбира се, оставяме ръбчетата чисти. Слагаме отгоре по няколко листа босилек, а отгоре поръсваме с настъргани сирене.
Печем неаполитанската пица в предварително загрята фурна до златиска коричка (около 20 минути)>