Gotvach.bg»Рецепти»Паста»Паста Лунети с Неаполитанска плънка

Паста Лунети с Неаполитанска плънка

Kostadin StefanoffKostadin Stefanoff
Новак
181373672
Паста Лунети с Неаполитанска плънка
Снимка: Kostadin Stefanoff
1 / 3
28/03/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
55 мин.
Порции
2
"Бон апети с паста Лунети с неаполитанска плънка"

Необходими Продукти

  • за лунетите
  • яйца - 1 бр. + 1 за слепване на лунетите
  • брашно - тип 00
  • семолина
  • За плънката
  • рикота - 50 г
  • яйца - 1 бр.
  • пармезан - 50 г
  • моцарела - 50 г
  • магданоз - 1 с.л. пресен
  • За соса
  • зехтин - 10 с.л.
  • чесън - 8 скилидки
  • каперси - 2 супени лъжица
  • чери домати - 10 бр.
  • чоризо - 100 г
  • вода - около 1 - 2 ч.ч. от варенето на лунетите
  • босилек - 6 с.л.
  • магданоз - 2 с.л.
  • риган - 2 с.л.
  • краве масло - 20 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Чукнете яйцето в купа на кухненската везна. Добавете брашно 00 и семолина по толкова грама, колкото е яйцето.

Пример: яйцето е 60 г без черупката, добавяте 60 г брашно и 60 г семолина).

Омесете меко и гладко тесто за паста. Сложете го в стреч фолио в хладилника или под ленена кърпа за около 30-тина минути да поеме.

През това време направете плънката. В купа сложете рикотата и я разбъркайте на фин крем с лъжица.

Добавете яйцето и разбъркайте, докато стане еднородна смес. Настържете пармезана, магданоза на ситно и моцарелата на малки кубчета и ги разбъркайте с останалата смес.

Сложете около 4 л вода и я подсолете и оставете да заври.

От тестото с машинка разточете тестото до около 3-та степен. Сложете листа тесто на плота и през около 20 см сложете по една чаена лъжичка от плънката допреди средата на дължината на листа.

Разбийте хубаво едно яйце и намажете с него около топчето плънка. Завийте с другия край от листа тесто и внимателно притиснете около плънката.

С помощта на голяма чаша или готварски ринг (около 8-9 см диаметър) изрежете лунетите. Много внимателно оформете и изкарайте въздуха от вътре.

Трябва да приличат на летящи чинии. Повторете, докато направите 8 лунети (останалото тесто можете да направите на друг вид паста за следващия ден).

Сложете ги внимателно във врящата вода и варете около 3 минути.

Съставките за соса за паста ги разделете на две порции. И повторете следващата част 2 пъти, като в тигана добавяте половината съставки и 4 лунети.

През това време в голям тиган загрейте зехтина. Към него добавете чесъна. Когато леко започне да порозовява, добавете каперсите и чоризото, нарязано на малки кубчета. Когато започне да се запържва чоризото, добавете чери доматите, разрязани на половинки. Разбъркайте хубаво.

Внимателно сложете готовите лунети в тигана при соса и добавете половин чаена чашка от водата, в която са се варили. разтръскайте леко тигана и с лъжица ги поливайте със соса, който се получава. Ако много бързо изври, добавете още малко от водата.

Обърнете лунетите и повторете. След като добавите лунетите, останалото отнема около 5 минути. Всичко трябва да слагате бързо, за да не се пресготвят нещата или да не загори.

Когато е почти готово, добавете ситно нарязаните босилек, магданоз и риган. Добавете маслото, нарязано на малки кубчета, като се разтопи маслото, разбъркайте внимателно и пренесете в чиния.

Завършете с настърган пармезан и малки листенца босилек.

Насладете се на разкошната паста лунети с Неаполитанска плънка с любимия човек или егоистично си изяжте всичко сами.

Рецептата е инспирирана от Hell's kitchen и Шеф Ангелов.

Съвети за бонус точки.

Използвайте само пресни съставки. Особено важно е за яйцата и зелените подправки.

Вместо риган можете да сложите мащерка. Риганът не се намира често пресен - особено зимата.

Работете бързо, за да не ви изстиват лунетите, и сервирайте веднага, когато ги извадите от тигана.

Пармезана за сервиране го настържете на тънки люспи.

Можете да ползвате цветно тесто за паста за по интересна визия (рецепта можете да намерите във профила ми).

Плънката можете да замените по ваш избор.

За вегетариански вариант добавете печурки от буркан (шампиньон) на малки кубчета към плънката, а чоризото заменете със ситно нарязано чили.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: