Начин на приготвяне
Подправките (50 мл от виното, мед, горчица, доматено пюре или кетчуп, соев или унисос, зехтин, червен пипер, мащерка, чубрица, сол и черен пипер) се разбиват добре до получаване на гъст сос.
Месото се измива и се намазва от всички страни със соса. Оставя се да престои поне 3 часа в купа на хладно (колкото повече, толкова по-добре).
След като се маринова, се поставя в тавичка, покрита с хартия за печене. Залива се с останалия в купата сос, остатъка от виното, олиото и водата.
Покрива се с фолио за печене. Пече се в умерена фурна (160 - 180 градуса) около 2 часа и половина (ако имате повече време, за предпочитане е по-продължително печене на по-ниска температура), след това фолиото се маха и печеното свинско се допича отгоре за около 30 мин на малко по-силна фурна (180 - 200 градуса), като се полива няколко пъти със соса от тавичката.
Свинската плешка с винен сос се сервира със заливка от соса, картофено пюре, картофи соте, задушени зеленчуци или друга гарнитура по избор.