Свинска плешка с винен сос

Свинска плешка с винен сос
Снимка: Анонимен
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
180 мин.
Общо
200 мин.
Порции
4
"Апетитен начин за приготвяне на свинска плешка - с винен сос, ще опитате ли"

Необходими Продукти

  • свинска плешка - около 1.5 кг
  • червено вино - 150 мл
  • мед - 1 с.л.
  • горчица - 1 с.л.
  • доматено пюре - 1 с.л. (кетчуп)
  • соев сос - 1 с.л. (Уни сос)
  • зехтин - 1 с.л.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • мащерка - 1 ч.л.
  • чубрица - 1 ч.л.
  • сол
  • черен пипер - на вкус
  • олио - 100 мл
  • хладка вода - 100 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Подправките (50 мл от виното, мед, горчица, доматено пюре или кетчуп, соев или унисос, зехтин, червен пипер, мащерка, чубрица, сол и черен пипер) се разбиват добре до получаване на гъст сос.

Месото се измива и се намазва от всички страни със соса. Оставя се да престои поне 3 часа в купа на хладно (колкото повече, толкова по-добре).

След като се маринова, се поставя в тавичка, покрита с хартия за печене. Залива се с останалия в купата сос, остатъка от виното, олиото и водата.

Покрива се с фолио за печене. Пече се в умерена фурна (160 - 180 градуса) около 2 часа и половина (ако имате повече време, за предпочитане е по-продължително печене на по-ниска температура), след това фолиото се маха и печеното свинско се допича отгоре за около 30 мин на малко по-силна фурна (180 - 200 градуса), като се полива няколко пъти със соса от тавичката.

Свинската плешка с винен сос се сервира със заливка от соса, картофено пюре, картофи соте, задушени зеленчуци или друга гарнитура по избор.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: