Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Кекс с локум и сладко от зелени смокини

Кекс с локум и сладко от зелени смокини

Кекс с локум и сладко от зелени смокини
Снимка: Росица Петрова
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
55 мин.
Порции
8
"Рецепта за сполучлив кекс с вкус на смокини и филиран бадем"

Необходими Продукти

  • яйца - 3 бр.
  • захар - 160 г
  • ванилия - 1 бр.
  • сол - 1 щипка
  • заквасена сметана - 200 г
  • брашно - 140 г
  • бакпулвер - 1 бр.
  • локум - 1/2 кутия
  • сладко от зелени смокини - 100 г
  • джинджифил - 40 г сушен
  • бадем - 30 г филиран
  • масло - за намазване на формата
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбийте яйцата със захарта и ванилията на пухкав крем, докато захарта се стопи и сместа увеличи обема си.

Прибавете заквасената сметана и щипка сол и отново разбъркайте.

Пресейте брашното и бакпулвера.

Нарежете на дребни парченца локума, зелените смокини и сушения джинджифил.

Прибавете към кексовата смес брашното и разбъркайте до хомогенна смес.

Накрая добавете нарязаните локум, смокини и джинджифил.

Намажете форма за кекс с меко масло.

Поръсете с филиран бадем. Той ще залепне за маслото. С потупване го разпределете равномерно навсякъде.

След това изсипете кексовата смес във формата и сложете кекса с локум да се пече в загрята фурна на 170-180 градуса за 30-35 минути - до суха клечка.

След изпичане оставете за няколко минути кекса с локум и сладко от зелени смокини във формата, после извадете и охладете върху решетка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: