Начин на приготвяне
Сложете в блендер семената от чия, елда, лен, киноа, както и просото. Включете на максимални обороти, за да се смелят възможно най-фино.
Прехвърлете в купа, сложете солта, сусама и водата и разбъркайте до образуване на гъста паста. Ако е нужно си добавете малко пълнозърнесто или друг вид брашно, за да успеете да постигнете консистенция на лесно за оформяне и измесване пълнозърнесто тесто.
При всички положения то ще лепне леко, затова не се тревожете.
Разстелете върху равна повърхност пласт прозрачно домакинско фолио и сложете тестото върху него. Отгоре покрийте със същия по големина пласт от фолиото и минавайте с точилка, докато изтъните и разточите на кора с дебелина 1-2 мм.
Махнете горния пласт прозрачно фолио и изрежете крекери с кръгла форма - гладка или накъдрена.
Съберете изрезките, разточете ги по същия начин до изчерпване на тестото.
Подредете пълнозърнестите крекери в тава, покрита с хартия за печене, и пъхнете в загрята на 200 градуса фурна за 8-10 минути. Наглеждайте ги, за да не загорят. Затова е важно да са с еднаква дебелина и фурната ви да пече равномерно.
Когато започнат да добиват лек загар, са готови. Само добре изпечените крекери стават истински хрупкави.
Някои от тях може да ви се издуят като балончета, което ги прави още по- интересни и изкусителни.
Оставете да изстинат и поднесете с любимата Ви разядка, солен мус или дип.
Добър апетит с тези здравословни, вкусни и хрупкави домашни крекери от семена!
Коментари