Начин на приготвяне
Здравословните крекери са лесни за приготвяне и подходящи както за по големи деца, така и за малки (вече захранени) бебета.
Един брой червено цвекло се обелва и нарязва на кубчета. Два средни или един голям морков също се почиства и нарязва на парчета с големината на вече нарязаното цвекло.
Двата зеленчука се слагат в тенджера с вода и се слагат да се сварят.
Щом са готови, се изцеждат от водата и се изсипват в купа. Оставят се за 5 минути да изстинат, а през това време се разтапя кравето масло (без да завира) и се настъргва кашкавалът.
Изстиналите моркови и червено цвекло се намачкват с вилица. Към тях се добавят настърганият кашкавал и разтопеното краве масло. Разбърква се с помощта на лъжица.
След това се добавя по малко от брашното и сместа се меси с ръце. Количеството на брашното е относително. Трябва да се получи меко тесто. След това си набрашняваме плота или масата и с ръце разточваме тестото до дебелина около половин см.
С различно формички за сладки си изрязваме здравословните крекери и ги подреждаме в тава, застлана с хартия за печене.
Когато изрежем крекерите от изрезките отново си замесваме тестото, разточваме и изрязване, всичко се повтаря, докато не свърши.
Здравословните крекери се пекат в загрята на 150 °C фурна за 15 минути. Щом изстинат, са готови за консумация.