Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Крем супи»Зеленчукова супа»Кремсупа от моркови и селъри по провансалски

Кремсупа от моркови и селъри по провансалски

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Кремсупа от моркови и селъри по провансалски
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
4
"Ароматна зеленчукова крем супа, от която просто нямаме търпение да загребем с лъжицата"

Необходими Продукти

  • За кремсупа
  • моркови - 400 г
  • селъри - 200 г (стръкове целина)
  • червен лук - 70 г
  • чесън - 1 скилидка
  • сметана - 100 г готварска + за декорация на супата
  • зехтин - 40 мл
  • сол - 1 и 1/2 ч.л.
  • вода - 500 мл
  • За провансалски дресинг
  • зехтин - 30 мл
  • сок от лимон - от 1/4 цитрус
  • провансалски билки - 1 с.л. с връх
  • чесън - 1 скилидка
  • сол - 1 щипка
  • захар - 1 щипка
  • черен пипер - 1 щипка
  • Още
  • чия - семена за поръсване и хрупкав завършек
  • крутони - по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете си зеленчуците и ги нарежете на парченца.

Загрейте зехтина с маслото (или само зехтин) и в него запържете за 3-4 минути червения лук.

Добавете морковите и селърито и налейте водата. Посолете и варете под капак 25 минути. Ако след това време зеленчуците са още твърди, продължете варенето, докато омекнат.

Сипете сметаната и пасирайте до гладко пюре. По желание разредете с още малко вода или сметана.

Счукайте в хаванче чесъна с провансалските билки, зехтина, лимоновия сок, сол, черен пипер и захар.

Доовкусете си дресинга, както ви харесва.

Разсипете зеленчуковата кремсупа на порции и върху всяка сложете дъгички от сметана, провансалския дресинг и чия семена.

По желание добавете във порциите морковена супа и хрупкави крутони или крекери, а също така и зелени листенца магданоз за цвят.

Поднесете кремсупата от моркови и селъри по провансалски гореща.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: