Френска торта с кестени

IvelinaIvelina
Мастър Шеф
6478k2k4
Френска торта с кестени3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
85 мин.
Порции
6
"Никога не бихме минали само с едно парче от тази торта"

Необходими Продукти

  • яйца - 5 със стайна температура (отделени белтъци от жълтъци)
  • пюре от кестени - 500 г или кестени + мляко за приготвянето им
  • кафява захар - 170 г (имах Мусковадо)
  • шоколад - 100 г фино настърган (разтопява се)
  • масло - 120 г омекотено
  • ядки - 100 г белени лешници и орехи
  • ром - 3 супени лъжици
  • лимонова кора - от 1 лимон
  • Заливка
  • шоколад - 100 г
  • сметана - 100 г
  • за шприцоване на розички
  • сметана - 100 г
  • шоколад - 50 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Загрейте фурната до 180 градуса. Тавичка 20 см или 22 за по-ниска торта.

1. Ако трябва да направите пюре от кестени, първо направете кръстосан разрез върху кожата на всеки кестен, за да може лесно да се обели по-късно. Изпечете ги във фурна, загрята до 200 градуса (около 25-30 минути), докато кестените омекнат и кората лесно се отдели от ядката.

Извадете леко охладените кестени от черупката и обвивката, покриващи ядката. Накрая сварете кестените в мляко - около 7-10 минути след кипене. След това те могат лесно да се намачкат с помощта на пасатор.

2. Разбийте жълтъците със захар, докато се получи бяла, въздушна маса. Към тях добавете омекотено на стайна температура масло и продължете да разбивате до гладка смес.

3. Накълцайте обелените лешници (бадеми) до желания размер (оставих няколко големи парчета, които да усетя в тортата).

4. Добавете нарязани ядки, пюре от кестени, коняк и лимонова кора към маслото и жълтъците. Ако използвате фино настърган шоколад, добавете го към тестото на същия етап или го разтопете предварително и го оставете да се охлади леко, преди да добавите към тестото.

5. В друга чиста купа разбийте белтъците до стабилни върхове. Внимателно добавете разбитите белтъци към тестото, като разбърквате с шпатула отдолу нагоре, за да не повредите въздушната структура на белтъците. За начинаещи добавете 80 г брашно (каквото ви харесва, дори нишесте) с белтъците за по-голяма сигурност при приготвянето.

6. Намажете леко форма за печене с масло, изсипете тестото в тавата за печене. Печете сместа в предварително загрята фурна (180 градуса) за около 50-60 минути или докато клечката за зъби изсъхне, докато проверявате за готовност.

7. Оставете тортата да се охлади напълно, преди да я извадите от формата. Вкусът на шоколадовия сладкиш много хубаво се допълва с много вкусен ванилов сладолед или бита сметана с шоколад или просто сметана. Декорирайте както ви харесва, като поръсите с какао или за разкош шоколад, разтопен на водна баня.

8. Заливката от ганаш: в тенджера загрейте сметаната, докато леко закъкри.

Натрошете шоколада с нож и го залейте със сметаната в купа за салата или голяма купа.

С помощта на шпатула разбъркайте от центъра с малки движения, като избягвате включването на въздух, след това оставете горещата сметана да разтопи шоколада за около минута.

След като сместа стане хомогенна, оставете ганаша да се охлади при стайна температура, така че след това да го изсипете върху охладената шоколадова торта и разнесете със шпатула или просто с накланяне на всички страни да се разнесе докъдето можете, ако остане непокрита, отстрани поръсете с ядки.

Декорация: Разбийте 100 г краве масло със 100 г пудра захар и намажете цялата изпечена и изстинала торта с него, оставете във фритера за 15 минути. Извадете и залейте с охладен и разтопен на водна баня шоколад.

Можете по желание да разбиете сметана 50 г и шоколад (или само сметана) и да направите розички със шприц. За разбиването на сметана са необходими 100 мл и 50 шоколад (разтопен охладен и добавен към разбитата сметана).

Френската торта с кестени е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: