Начин на приготвяне
Измийте кестените под течаща вода. Сложете ги в тенджера и поставете на котлона да се сварят. Не ги цепвайте предварително, когато са добре сварени, те сами ще се разтворят.
По този знак ще познаете че са готови. Измийте ги със студена вода.
Щом изстинат леко, внимателно ги обелете. Не оставяйте нито едно влакно, защото то ще предаде горчив вкус на кестените. Ако попаднете на черни или изгнили, изхвърлете ги.
Обелените кестени намачкайте с вилица и отделете настрани.
Лука и целината почистете и нарежете на ситно.
В загрятото масло ги задушете, докато не започнат да омекват. Добавете около 3 чаши вряла вода и върнете пюрето от кестени в съда.
След около половин час варене на бавен огън, е ред да добавим и сметаната. Изсипете я на тънка струйка, като в същото време непрекъснато разбърквате.
Тук е мястото да прецените дали супата от кестени е с подходяща гъстота. Ако предпочитате да е по рядка - добавете още малко вряла вода.
Аз лично харесвам да е по-гъста. Подправете я със сол и черен пипер на вкус.
Пасирайте френската супа от кестени и сервирайте топла и листенца босилек за украса и аромат.