Gotvach.bg»Рецепти»Туршии и зимнина»Стерилизирана бамя

Стерилизирана бамя

Elena TodorovaElena Todorova
Готвач
949862
Стерилизирана бамя1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
80 мин.
Общо
125 мин.
Порции
4
"Бяма в доматен сос - капризни за приготвяне, но вълшебни на вкус!"

Необходими Продукти

  • бамя - 2 кг
  • чесън - 2 глави
  • оцет - 5 с.л.
  • домати - 4 кг
  • захар - 1 - 2 с.л.
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Задължително подберете прясна, млада, дребна бамя, която още няма образувани семена.

Внимателно изрежете дръжките, като внимавате да не откриете семенниците, защото пускат лигав сок. Оставете зеленчуците да киснат в съд със студена подсолена вода.

Докато бамята кисне, почистете доматите. Смелете ги с машинка за месо и ги кипнете.

Добавете почистения и нарязан на ситно чесън, захар и сол на вкус и варете до сгъстяване на соса.

Бланширайте бамята във вряща подсолена вода, в която сте добавили и оцета, за 2-3 минути до омекване, след което я подредете в буркани. Залейте с горещ доматен сок.

Стерилизирайте поне 80 минути.

Стерилизираната бамя е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.7
51
40
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Много варене какви са тези 80 минути?
15.08.2023 15:21
Бойчо Николов
Бойчо Николов
Бамята стерилизирам 20 мин. Така се съхранява видът им. Ползвал съм стерилизирани след 2 год. Цели и неразпаднати. Вместо оцет слагам лимонтозу. Така са неоцветени от оцета. Съвременния оцет е разредена оцентна, киселина вода и боя.
17.08.2019 14:20
3