Начин на приготвяне
Количеството на продуктите е приблизително, защото зависи от големината на зеленчуците.
Измиваме зеленчуците. Тиквичките ги нарязвам на средни кубчета. Морковите ги почиствам, обелвам и режа на малки кубчета.
Доматите настъргвам на едро ренде. Копъра нарязвам ситно.
В чисти и сухи буркани подреждам до 1/2 от буркана тиквички. Допълвам с морковите и до 1 см. от ръбчето с млени домати.
Желателно е с лъжица да разбъркаме сместа в буркана, за да слегнат зеленчуците и ако е необходимо да се допълни с доматената салца.
Отгоре добавям по 2 с.л. от копъра. Затварям бурканите и стерилизирам 35 минути.
С тази заготовка през зимата приготвям тиквички с ориз, гръцка баница със сирене Фета и топли супи за душата.
* Ако тиквичките са отгледани домашно, не белете, нарежете ги с коричката, която крие ценни минерали.
* Ако доматите са от вашата градина - спокойно смелете за по-бързо в блендер или в месомелачка.
* Никога не слагам сол в зеленчуковите консерви, защото тя допълнително скапва консистенцията на нарязаните съставки освен топлинната обработка. А и понякога се забравя, че има сол в консервата и ястията се пресоляват.
* По преценка и вкус можете да добавите и магданоз.
Коментари