Gotvach.bg»Рецепти»Туршии и зимнина»Буркани»Стерилизирана заготовка за ястия с тиквички

Стерилизирана заготовка за ястия с тиквички

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8968k3k1
Стерилизирана заготовка за ястия с тиквички
Снимка: Sevdalina Irikova
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
60 мин.
Порции
10
"Вкусно предложение за практични домакини - от градината до килера и винаги подръка - заготовка за ястия с тиквички"

Необходими Продукти

  • тиквички - 3 кг
  • моркови - 1.5 кг
  • домати - 2 кг
  • копър - 2 връзки
  • буркани - 8 бр. /720 мл/
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Количеството на продуктите е приблизително, защото зависи от големината на зеленчуците.

Измиваме зеленчуците. Тиквичките ги нарязвам на средни кубчета. Морковите ги почиствам, обелвам и режа на малки кубчета.

Доматите настъргвам на едро ренде. Копъра нарязвам ситно.

В чисти и сухи буркани подреждам до 1/2 от буркана тиквички. Допълвам с морковите и до 1 см. от ръбчето с млени домати.

Желателно е с лъжица да разбъркаме сместа в буркана, за да слегнат зеленчуците и ако е необходимо да се допълни с доматената салца.

Отгоре добавям по 2 с.л. от копъра. Затварям бурканите и стерилизирам 35 минути.

С тази заготовка през зимата приготвям тиквички с ориз, гръцка баница със сирене Фета и топли супи за душата.

* Ако тиквичките са отгледани домашно, не белете, нарежете ги с коричката, която крие ценни минерали.

* Ако доматите са от вашата градина - спокойно смелете за по-бързо в блендер или в месомелачка.

* Никога не слагам сол в зеленчуковите консерви, защото тя допълнително скапва консистенцията на нарязаните съставки освен топлинната обработка. А и понякога се забравя, че има сол в консервата и ястията се пресоляват.

* По преценка и вкус можете да добавите и магданоз.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Sevdalina Irikova
Sevdalina Irikova
Допуснала съм неточност - вместо 10 буркана, съм упоменала 8. Извинете ме за пропуска.
20.06.2017 15:45
1