Gotvach.bg»Рецепти»Туршии и зимнина»Буркани»Стерилизирана захарна царевица

Стерилизирана захарна царевица

Стерилизирана захарна царевица
Снимка: Тодор Хаджиев
1 / 2
11/12/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
120 мин.
Порции
15
"Страхотна идея, хем царевицата ще е вкусна, хем и сиропът ще си го изпием след това"

Необходими Продукти

  • царевица - 3 кг зърно захарна
  • сироп от бъзак - 1 бутилка /0.5 литра/
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Ако царевицата е произведена в личното стопанство, кочаните се обелват и се сушат на слънце, за да поемат слънчева енергия. Зърната се оронват, пресяват и проверяват за премахване на леките примеси и дребните недоразвити зърна.

Ако зърното е закупено от пазара или магазин, само се измива със студена вода и се поставя в подходящ емайлиран или алпака съд с капак. След като водата заври, се вари на умерен огън, докато зърната омекнат.

От време на време се разбърква, за да не залепне на дъното на съда, и се долива с топла вода, така че зърната да бъдат винаги под водата.

Свареното зърно се нарежда в буркани с винтови капачки - големи, с обем 700 мл, или по-малки - с обем 300-350 мл. Заливат се със същата вода, в която е варено зърното, и се прибавя по 3 супени лъжици сироп от Бъзак в големите буркани и по 2 супени лъжици - в малките буркани.

Оставя се по 1 см празно пространство под капачката. Затворените буркани се нареждат в подходящ съд и след като водата заври, се стерилизират 10-15 минути на слаб огън.

Стерилизираната царевица има срок на годност 1 година. Зърното може да се яде, а сокът да се пие, без допълнителна кулинарна обработка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: