Gotvach.bg»Рецепти»Предястия»Мезета»Маринован патладжан по гръцки

Маринован патладжан по гръцки

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Маринован патладжан по гръцки7 / 7
26/10/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
4
"Апетитният маринован патладжан по гръцка рецепта - за него питате, него получавате"

Необходими Продукти

  • патладжани - 3 бр. големи
  • зехтин - 5 - 6 с.л.
  • сол
  • магданоз - по желание
  • чесън - 1/2 глава
  • Марината
  • вода - 400 мл
  • оцет - 80 мл
  • мед - 1 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • дафинов лист - 1 бр.
  • карамфил - 3 гвоздейчета
  • черен пипер - 5 зърна
  • зехтин - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смесете всички продукти за маринатата и кипнете на огъня за 2-3 минути, след това оставете да изстине.

Обелете патладжаните и отрежете краищата им. Направете на четвъртинки по дължина, а всяка четвърт част също срежете по още веднъж, за да се получат общо 8 парчета от всеки патладжан.

Посолете и оставете за 30 минути да отделят горчивия си сок.

Измийте хубаво обработените патладжани и стиснете, за да ги отцедите от водата, която са попили.

Може да ги приготвите изпържени в мазнина до златисто или да изпечете патладжаните във фурната, напръскани обилно със зехтин. В моя случай са печени.

Когато са готови, оставете ги да изстинат.

Обелете скилидките чесън и ги нарежете на тънки филийки. Магданоза накълцайте - той може да се реди при мариноването или да се използва чак за поръаване при сервирането.

Подредете ред патладжани в удобен за вас съд, поръсете със чесъна и евентуално магданоз. Последвайте от следващ ред и така докато привършите продуктите. Накрая полейте отгоре маринатата и приберете в хладилник като затворите съда херметически.

След 5-6 часа или на следващия ден, патладжаните могат да се консумират, но най- вкусни стават след третия ден.

Когато ги извадите от маринатата и подредите в чиния, поръсете ги със зехтин и свеж магданоз и поднесете с чаша узо.

Добър апетит!

Маринованият патладжан по гръцки е чудно мезе!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Странно,тази рецепта я знам от баба ми от 60- те години на миналия век.А тя от нейната баба!
Вкусна и лесно се прави.В хладилника изкарва до пролетта
05.11.2023 12:21
Анонимен
Анонимен
Оцета не е ли малко недостатъчен?
27.10.2023 19:56
Анонимен
Анонимен
Колко време могат да се съхраняват в този вид?
26.10.2023 15:29
Анонимен
Анонимен
Ne vijdam video
05.10.2023 15:41
1
Анонимен
Анонимен
Много е вкусен !
13.09.2023 09:19