Начин на приготвяне
Смесете всички продукти за маринатата и кипнете на огъня за 2-3 минути, след това оставете да изстине.
Обелете патладжаните и отрежете краищата им. Направете на четвъртинки по дължина, а всяка четвърт част също срежете по още веднъж, за да се получат общо 8 парчета от всеки патладжан.
Посолете и оставете за 30 минути да отделят горчивия си сок.
Измийте хубаво обработените патладжани и стиснете, за да ги отцедите от водата, която са попили.
Може да ги приготвите изпържени в мазнина до златисто или да изпечете патладжаните във фурната, напръскани обилно със зехтин. В моя случай са печени.
Когато са готови, оставете ги да изстинат.
Обелете скилидките чесън и ги нарежете на тънки филийки. Магданоза накълцайте - той може да се реди при мариноването или да се използва чак за поръаване при сервирането.
Подредете ред патладжани в удобен за вас съд, поръсете със чесъна и евентуално магданоз. Последвайте от следващ ред и така докато привършите продуктите. Накрая полейте отгоре маринатата и приберете в хладилник като затворите съда херметически.
След 5-6 часа или на следващия ден, патладжаните могат да се консумират, но най- вкусни стават след третия ден.
Когато ги извадите от маринатата и подредите в чиния, поръсете ги със зехтин и свеж магданоз и поднесете с чаша узо.
Добър апетит!
Маринованият патладжан по гръцки е чудно мезе!
Ако рецептата ти харесва, опитай и предложенията ни за патладжан с доматен сос, разядки с патладжан или си приготви една страхотна гръцка мусака с патладжан.
Коментари
Вкусна и лесно се прави.В хладилника изкарва до пролетта