Оджахури

Оджахури9 / 9
24/11/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
70 мин.
Порции
4
"И на вас ли ви е интересно да разберете малко повече за Оджахури? - Тогава прочетете рецептата"

Необходими Продукти

  • месо - 500 г (свинско или пилешко по избор )
  • картофи - 1 кг
  • лук - 2 бр.
  • чесън - 4 скилидки
  • кориандър - 1/2 връзка (може да се замени с магданоз)
  • олио - 50 мл (може да се замени с масло)
  • люти чушки
  • черен пипер - на вкус
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Оджахури е традиционно ястие от грузинска кухня.

Името Оджахури се превежда от грузински език като семейно ястие и то действително се харесва от цялото семейство. Въпреки че е съвсем обикновено, бързо и лесно за приготвяне, то може да се сервира и пред гости. Харесва се както от възрастните, така и от децата.

Ястието представлява месо (свинско или пилешко ) и картофки, изпържени с лук, чесън и кориандър.

За да приготвите Оджахури, са Ви необходими:

месо, картофи, лук, чесън, кориандър/ магданоз, олио/ масло, сол, черен пипер, люта чушка ( за тези които не обичат люто, може да се сложи сладка чушка ).

Начинът на приготвяне на това месо с картофи не е труден, но е малко по-различен от този, по който ние пържим месо и картофи. Тайната се крие в това, че след като се позапържат картофките, се задушават под капак.

Ето как точно се приготвя:

В мазнина се запържва месото, след което се оставя на страна и в друг съд се пържат картофите. След като картофите са готови, към тях се прибавя запърженото месо, половината от лука, чесъна, половината от кориандър и чушката.

Овкусява се със сол и черен пипер, затваря се с капак и се оставя на слаб огън за 10 мин. Когато ястието е готово, се поръсва с допълнително свеж кориандър и лук.

В оригиналната рецепта оджахури се приготвя с кориандър, но тъй като в България не се използва толкова често и ние не сме свикнали със силния му аромат и вкус, Вие спокойно може да го замените с магданоз.

За да стане още по-вкусно ястието, към олиото може да добавите и малко масло (ако използвате само масло, има опасност картофките да загорят), а за тези, които не обичат люто, смело могат да заменят лютата чушка със сладка такава.

В рецептата съм написала точни грамажи, но Вие може да не ги спазите, защото всичко е по желание. Както и да го направите - все ще бъде вкусно. Оджахури е ястие, което е на почит в моето семейство. Сигурна съм че и Вие ще останете възхитени от него.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: