Начин на приготвяне
Родината на този толкова вкусен и полезен десерт се счита слънчева Грузия. Легендата гласи, че за първи път това лакомство е било приготвено в планинска местност в Грузия. В разтопен мед добавяли ситно начупените орехи, разбърквали ги, след това ги разстилали на тънко в плоски съдове.
Сушели ги по няколко дни на слънце, докато сместа не се втърди, след което ги разделяли на парченца и поднасяли на трапезата. Козинаки е символ на изобилие и богатство, приготвяли го на празниците, за да нямат недоимък през следващата година. В класическата рецепта този десерт е от мед и орехи, но в днешни дни се прави и със сусам, бадеми, фъстъци, слънчогледови семки и т.н.
Козинаки (Гозинаки) в България е познат като сусамка и/ или фъстъковка. Не зная дали има традиция да се приготвя в домашни условия. Аз бях яла само купени от магазина, допреди да се сблъскам с Кавказката кухня, но повярвайте - разликата с домашно приготвените е огромна. Освен много полезен, тази десерт е подходящ за консумация и по време на пости.
Моят вариант на Гозинаки днес съдържа:
300 г орехи
50 г сусам
100 ч.л. мед
50 г захар
Няколко капки лимон и щипка канела (тези съставки не са задължителни).
В сух тиган леко се позапичат орехите и сусамът, след което към тях се добавя разтопеният мед и захар (ако ги правите в моя вариант, добавяте също лимона и канелата). Разбърквате добре, за да се смесят всички съставки.
След 1-2 минути сваляте от котлона и изсипвате в/у хартия за печене. Покривате с още един лист хартия и разточвате на кора с дебелина по желание.
Преди да изстине напълно сместа, разрязвате с нож на парчета. Внимавайте с количеството, което хапвате, защото това невероятно вкусно лакомство е доста калорично!