Начин на приготвяне
Почистете старателно шкембето и го измийте под течаща вода. След това го сложете във вряща вода и варете 30 минути.
Отцедете и повторете процедурата. Гответе още за около 1 час. След това отцедете, запазете бульона (само от третата вода) и нарежете шкембето на малки парчета.
Запържете лука в загрятото олио до омекването му, добавете щипка кимион, сладкия червен пипер и доматено пюре.
Разбъркайте за около 1 минута и след това прибавете брашното. Разбъркайте още минута и изсипете около 2 литра бульон от шкембето (може да смесите във вода, ако не достига).
Разбъркайте до получаване на гладка сместа и оставете да къкри още 20 минути. Добавете нарязаното шкембе и подправете шкембе чорбата със сол, чесън и майорана.
Чешката шкембе чорба е готова.