Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Гювечета»Боб с кисели краставички и печени чушки в гювече

Боб с кисели краставички и печени чушки в гювече

Мария БожиловаМария Божилова
Мастър Шеф
6854k2k2k9
Боб с кисели краставички и печени чушки в гювече
Снимка: Мария Божилова
1 / 7
30/11/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
160 мин.
Общо
175 мин.
Порции
3
"Чудно гювече с боб си спретнахме - има си кисели краставички и печени чушки"

Необходими Продукти

  • боб - 300 г
  • лук - 1 бр.
  • печени чушки - 6 бр.
  • моркови - 2 бр.
  • кисели краставички - 3 бр.
  • джоджен
  • сода бикарбонат - 3 щипки
  • червен пипер
  • сол
  • зехтин - Pomace
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Бобът се измива и накисва за 3 часа във вода.

След накисването бобът се сварява, като се изхвърля водата, в която е киснал бобът.

Бобът се вари, като се изхвърлят след завиране три пъти водата.

След завиране в последната четвърта вода се прибавя содата.

Лукът се почиства и нарязва на ситно.

Морковите се обелват, измиват и нарязват на ситно.

Лукът и морковите се запържват в зехтин до златисто, след което се прибавят почистените и нарязани на дребно печени червени чушки 2 бр. и червен пипер.

Запържва се 3 мин.

Запържените зеленчуци се прибавят в сварения боб.

Разбърква се много добре и се прибавя джоджен и сол.

Вари се 30 мин, след което бобът се изсипва в гювечета.

Киселите краставички се нарязват на кръгчета и се нареждат върху боба.

Отгоре се слагат почистените и нарязани на лентички печени чушки.

Печете боба с кисели краставички и печени чушки в гювече 30 мин без капак на 180 градуса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Потребител#257767
Потребител#257767
Мисля че е много добра идея за предстоящите празници
01.12.2020 15:01