Начин на приготвяне
Бобът се измива и накисва за 3 часа във вода.
След накисването бобът се сварява, като се изхвърля водата, в която е киснал бобът.
Бобът се вари, като се изхвърлят след завиране три пъти водата.
След завиране в последната четвърта вода се прибавя содата.
Лукът се почиства и нарязва на ситно.
Морковите се обелват, измиват и нарязват на ситно.
Лукът и морковите се запържват в зехтин до златисто, след което се прибавят почистените и нарязани на дребно печени червени чушки 2 бр. и червен пипер.
Запържва се 3 мин.
Запържените зеленчуци се прибавят в сварения боб.
Разбърква се много добре и се прибавя джоджен и сол.
Вари се 30 мин, след което бобът се изсипва в гювечета.
Киселите краставички се нарязват на кръгчета и се нареждат върху боба.
Отгоре се слагат почистените и нарязани на лентички печени чушки.
Печете боба с кисели краставички и печени чушки в гювече 30 мин без капак на 180 градуса.
Коментари