Начин на приготвяне
В купа смесете маслото със захарта и солта, добавете изварата и разбъркайте с миксер. Добавете яйцето и отново разбъркайте до гладка смес.
Добавете бакпулвера, ванилията и добавяйте от пресятото брашно на части и омесете много меко тесто, което не лепне по ръцете.
Разделете тестото на 12 равни части и оформете топчета, подредете топчетата върху поръсена с брашно тавичка. Поръсете топчетата с брашно и завийте тавичката с фолио, поставете в хладилника за 40 минути да престоят там.
Разточете всяко топче на тънка кора върху хартия за печене и я надупчете на няколко места. Печете всяка кора в предварително нагрята на 180 градуса фурна за около 7 минути, до лек златист цвят. Още горещи, изрежете корите с калъп с диаметър 18 см, заделете резниците настрани - те ще ви трябват.
За тортения крем разбийте яйцата в купа, добавете захарта, ванилията и нишестето, разбъркайте. Добавете малко мляко и разбъркайте до гладка смес. Изсипете сместа при останалото мляко и при непрекъснато бъркане, варите крема до сгъстяване. Изсипете готовия крем в дълбок съд, добавете мекото масло и разбъркайте до гладка смес. Покрийте крема със стреч фолио и оставете да се охлади напълно.
Смелете изрезките в блендер с няколко орехови ядки. Сглобете тортата Наполеон, като редувате кора и крем и завършите с крем, поръсете с трохите от всички страни на тортата.
Тортата Наполеон с извара и яйчен крем е много нежна и мека и никак не е трудна за приготвяне! Корите са много тънки и се накисват моментално!