Начин на приготвяне
В подходящ съд затопляме прясното мляко с половината захар, само се затопля да не завира.
В купа разбиваме жълтъците с останалата половинка от захарта и брашното добавяме и около 100 милилитра студено прясно мляко разбъркваме добре до получаването на хомогенна смес след това се прецежда сместа, за да няма бучици.
Яйчената смес се добавя към топлото мляко на тънка струя при непрекъснато бъркане. Кремчето с яйца се вари на средна степен на котлона при непрекъснато бъркане. Ври около 4 или 5 минути при непрекъснато бъркане.
След като го свалите от огъня, към домашния крем се добавя ситно нарязано краве масло и ванилията бърка се малко за да се разтопи маслото.
Готовия крем може да се сложи в подходящ съд да се поръси с пудра захар и отгоре да се сложи стреч фолио и да стои в хладилника около три дни това е максималният му срок на годност. Домашният яйчен крем е подходящ да се ползва за домашни торти, бисквитени торти, сладки еклери и може да се консумира в това състояние.
PS: в рецептата за домашен яйчен крем за торта брашното може да се замени с нишесте за по-друг аромат може да се добави канела или ром.
Коментари