Начин на приготвяне
Блат: В две купи смесваме сухите и течните съставки. Към сухите добавяме постепенно от купата с течните, като бъркаме с миксер до еднородна смес. В тавичка застиламе готварска хартия, изсипваме готовата смес и печем един блат, като проверяваме с клечка кога е готов. След изпичане оставяме блата много добре да изстине.
Крем: Разбиваме яйцата със 100 г от захарта. В тенджерка слагаме сметаната и останалата захар, оставяме на слаб огън да се загрее. Бъркаме непрекъснато, за да не се захване за дъното и да загори захарта. Постепенно добавяме разбитите яйца, като енергично разбъркваме с готварска тел.
Оставяме да поври около 4-5 минути, при непрекъснато бъркане. Добавяме нишестето. Сместа ври още 5 минути и се отстранява от котлона. Добавя се маслото и се бърка с миксер, докато сместа изстине, за да не се образуват бучки. Оставяме крема да се охлади в хладилник.
Пристъпваме към сглобяване на тортата. Изстиналия блат разрязваме на три тънки блата - аз лично ползвам конец, така ми е по-лесно. Редим блат с крем. Блатовете не се сиропират, тъй като са крехки и влажни. Малка част от крема оставяме, за да измажем тортата и отвън, както и за декорация после.
Оставяме в хладилника поне за час, за да стегне тортата добре. След това се заглажда се с нож, потопен в гореща вода, за да няма неравности. Отново се връща в хладилника за охлаждане.
Приготвяме глазурата, като на водна баня слагаме сметаната и начупения на парченца шоколад. Бъркаме с тел до еднородност. Изваждаме тортата и я поставяме върху висока телена поставка, под която се слага широка тавичка.
Топлата глазура се полива върху студената торта. Излишната глазура се отича в тавичката под тортата. Връща се в хладилника за час, през който глазурата стяга. Тортата е готова за декориране. От останалия яйчен крем приготвяме шоколадов - добавяме разтопен черен шоколад.
Шприцоваме розички, слагаме ядки в центъра и подреждаме шоколадов чипс. Шоколадовата торта е добре да се разреже на следващия ден - дотогава е стегнала добре, блатовете са попили от крема и са много сочни.