Начин на приготвяне
Фурната я пускам да загрява на 180ºС, с включени горен и долен реотан. Тавата, в която пека блата, застилам с хартия за печене, стените и дъното (хартията) намазвам с олио или с масло и наръсвам с брашно.
Белтъците и захарта смесвам в купата и с миксера разбивам на висока скорост докато се получи гъст белтъчен сняг. Жълтъците добавям един по един. Последно добавям брашното – лъжица по лъжица.
Скоростта на разбъркване не се променя. Разбърквам докато се получи хомогенна смес.
Полученото тесто изсипвам в подготвената тава. Заглаждам с помощта на лъжица. Пека на средна скара за 8 минути.
Изваждам от фурната и оставям да се охлади, след което изваждам от формата.
За глазура използвам яйчен крем между блатовете, гарниран с портокали, а на втория блат с орехи и малини. Предварително сиропирам блатовете със сироп от малини и портокалов сок.
Яйчния крем приготвям като разбия жълтъка със захарта до побеляване. Добавям брашното и отново разбивам. Доливам 1/2 ч.ч. прясно мляко и отново разбивам добре.
Слагам 800 мл прясно мляко да се загрее в тенджера за около 5 минути. Добавям ванилията. Сипвам яйчната смес при непрекъснато бъркане към топлото, но не горещо мляко и бъркам, докато се сгъсти. Свалям крема от котлона малко преди да заври.
Най-горния блат на плодовата торта глазирам с разбита сладкарска сметана, която посипвам с кокосови стърготини и гарнирам според фантазията.
Плодовата торта с яйчен крем е готова.