Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Бисквитена торта»Експериментална бисквитена торта

Експериментална бисквитена торта

МериМери
Новак
1
Експериментална бисквитена торта1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
5 мин.
Общо
35 мин.
Порции
10

Необходими Продукти

  • бисквити - 2 пакета "Закуска" едноцветни или в различен цвят
  • мюсли - 1 пакет шоко мюсли крънч или други
  • кисело мляко - 3 бр. 4.6%, може и друго високомаслено или да се замести с подходящ вид сирене.
  • кроасани - 2 бр.
  • коняк - 3 с.л.
  • какао - 1 с.л. или Нескуик, Нескафе
  • прясно мляко - 80 мл
  • ядки - за поръсване или плодове за украса
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Това е първата торта, с която се изявявам, вдъхновена от вашите рецепти в сайта. Това е причината да я нарека Експериментална, не че е нещо особено, но се надявам да ви хареса.

1. В зависимост от размера на тавата, в която ще приготвите тортата, преценете дали да купите големи или малки пакети Закуска. Лично аз стоях пред щанда и се чудех, но накрая избрах два големи.

1.1. Купувайки големи пакета, е възможно да ви останат малко бисквити, които да ви послужат да ги стриете с хаванче на ситно или да използвате подходящ уред да ги наситните.

1.2. Купувайки малки, отделете си 4 бр. За завършек.

2. Пригответе си тава. Не съм сигурна дали не можете да сложите в специална хартия, съответно като стегне да се изкара от тавата по някакъв начин. По-опитните от мен ще кажат. Но не го опитвайте, ако не става.

3. Затоплете прясното мляко (може в микровълнова или на слаб огън, количеството е малко - само колкото да топите бисквитите и кроасаните), не прекалено. Прибавете коняка, както и какаото, след като го изкарате от микровълновата или отместите от огъня. То ще ви трябва да натопявате бисквитите и кроасаните, както упоменах по-горе.

4. За тортата използвах две вариации. Кафяв цвят - какаови, и класическият вид бисквити Закуска. В случай, че изборът ви е този, може да ги подредите шахматно. Може и да ползвате едноцветни или готови бисквитени блатове.

5. Потопете всяка бисквита за кратко в сместа от млякото + коняка + какаото.

За готовите блатове полейте така, че да попият, но не прекалено, за да не стане прекалено водниста накрая.

6. Подреждате един ред (шахматен) от какаовите и класическите бисквити и заливате с една от кофичките кисело мляко. На мен ми замина цяла кофичка от млякото заради размерите на тавичката. Разстелете с подходяща шпатула да се изравни млякото, като внимавате да не отчупите напоените в прясното мляко бисквити. На мен ми се случи да откъсна малък пласт от тях.

7. Поръсвате обилно с мюсли крънча, но може и да са обикновени такива. Вариациите от мюсли са много. Така се случи, че имах под ръка шоколадови. Разстелете и тях, да се изравнят с лъжица или шпатула.

8. Захар не съм използвала - мюслито е достатъчно сладко, пък и тортата се получи доста лекичка. Ако желаете, сложете във всяко бурканче по една две лъжички, стига обичате тортата още по сладка, пред това да е без захар.

9. Подредете още един ред от бисквити, мляко и мюсли, докато стигнете до последното бурканче.

10. Изсипете само една част от него (половината).

11. Натопете за малко кроасаните в прясното мляко. Ако млякото е поизстинало, загрейте мъничко. При мен си остана топло до края на самото приготвяне.

12. Разкъсайте ги на парченца в тавата и ги подредете плътно едно до друго. Съответно изборът Ви на вкус също може да варира. Избрах за моята торта карамелени.

13. Залейте с другата половина от млякото (киселото).

14. Останаха ми няколко бисквити, които счуках в хаванчето на много ситно и ги изсипах върху последният слой от кисело мляко. Купувайки големи пакета ми останаха не малко.

15. По ваше желание може да поставите също наситнени ядки, микс от тях - изборът е ваш. Пресни резенчета от плодове също няма да е зле или да използвате топинг от шоколад за украса. Преценете сами!

16. Тортата преспива една нощ в хладилника и е готова за консумация на следващия ден. Моята не удържа фронта и нашите я нападнаха след няколко часа.

17. И не на последно място Бон Апети!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
56
44
31
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Yordanka Kovacheva
Yordanka Kovacheva
Интересна идея и много добре обяснена рецепта! От това си личи авторството и иноваторството! Предпочитам да чета дълго и с интерес и да разбирам същтността на написаното, отколкото многото "точни " и "кратки " рецепти, които са "сухи ",скучни и в повечето случай несполучливи, защото все едно са написани от роботи!
02.04.2017 13:00
мариана
мариана
за една бисквитена торта толкова обяснения...
20.12.2013 13:59
5
роксана
роксана
Браво за труда да напишете така подробно рецептата-все едно бях до вас в кухнята ви.:)Ще я пробвам непременно.
22.11.2013 18:51
4
Светла Атанасова
Светла Атанасова
Няма как да не стане добре с тези съставки :) Идеята е страхотна, мерси :)
16.11.2013 08:24
2
1
Покажи всички подкоментари
Fløres
Fløres
Браво за рецептата, много е вкусна и много добре обяснена до най-малката подробност.И ако обичате не се смейте така грозно, а вземайте пример и проявете уважение.Точно на този сайт има толкова много неизползваеми рецепти точно заради необяснени рецепти и пропуснати продукти.Не е никак смешно, дори напротив сайта го преглеждат и много начинаещи девойки, които имат желание да приготвят нещо вкусно.Още веднъж големи благодарности за вкусната торта за отделеното време да я публикувате и за положените усилия.Браво!!!
09.11.2013 16:22
6
emilia
emilia
Най- важното е нещата да се правят с желание и ентусиазъм :)))
09.11.2013 15:18
Мери
Мери
благодаря за разбирането. За шантавото обяснение не се обиждам. Ха, даже се засмях. Просто се опитах да бъда по-изчерпателна, е не звучи като в духа на рецептите, малко в свободен текст. Съжалявам ако не ви е по вкуса.
05.10.2013 22:36
6
Илияна Апостолова
Илияна Апостолова
Ха-ха Просто това явно е нов потребител и сега тепърва навлиза в материята. Просто е по-подробна и споделя нейния опит. Дайте й шанс :)
05.10.2013 19:26
2
даниела
даниела
по 6антаво обяснение от това не съм чела
05.10.2013 18:37
6
1
Покажи всички подкоментари