Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и Печива»Банички»Постни банички с вряла вода

Постни банички с вряла вода

Постни банички с вряла вода
Снимка: Красота в кухнята
2 / 15
07/12/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
75 мин.
Порции
4
"Как се приготвят постни банички с вряла вода - вижте в рецептата"

Необходими Продукти

  • брашно - 700 г
  • брашно - 50 г ( за доомесване)
  • вода - 500 мл вряла
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 с.л.
  • олио - 100 мл
  • олио - 30 мл (за пържене)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Не е за вярване, но нужните продукти за тези домашни банички са само вода, брашно, олио, сол и захар.

За първи път правя тези невероятно вкусни и 100% постни банички, но се получиха толкова добре, че тази рецепта вече ми е фаворит.

Ако не постите, може да замените олиото с масло, а също и да добавите сирене, кашкавал или извара - тогава ще са още по-вкусни.

Начин на приготвяне на постни банички:

В подходящ съд изсипваме предварително пресято брашно, в което сме добавили солта и захарта. Към него добавяме врялата вода. Разбъркваме с лъжица, а след това започваме да замесваме меко тесто. Когато тестото е готово, се оставя да почине за 20 мин, покрито със стреч фолио. След като тестото е починало и е податливо за работа, се оформя фитил, който разрязваме на 8 равни топки.

В тавичка или друг подходящ съд, в който сме налели мазнината, нареждаме топките, които сме оформили, като предварително обмазваме добре с мазнината. Отново закриваме със стреч фолио за 10-на минути.

От всяка топка с натиск леко оформяме плоски питчици, които в последствие ще превърнем във вкусни точени банички. Обмазваме добре с мазнина и закриваме, за да не изсъхват, докато работим.

Всяка плоска питчица трябва да раздърпаме, доколкото ни е възможно, за да стане много тънък лист. Аз правя това с ръце, не с точилка.

Леко се накъса и не е перфектно, но това по никакъв начин не се отрази на вкуса.

От раздърпания лист тесто правим пликче, тоест затваряме първо едната, после втората страна по дължина, мажем с мазнина, посипваме лекичко с брашно (или натурално нишасте), след което затваряме и по ширина.

Оставяме на страна и когато подготвим втория лист и затворим по дължина, в средата слагаме и първото пликче (вижте снимките, за да стане по-ясно ).

От количеството тесто, което сме замесили, излизат 4 банички по около 300 г.

Готовите двойни пликчета се разточват леко под форма по желание и се пържат в тиган с много малко мазнина на среден огън от двете страни до готовност. Може също да ги изпечете на сух тиган и след като са готови, да ги намажете с мазнина.

Резултата от това толкова обикновено тесто с вряла вода са невероятно вкусни банички, които са с хрупкава коричка и мекичка вътрешност.

Да си призная, никога не съм вярвала, че мога да се справя и че всъщност е толкова лесно да си направим домашни постни банички с вряла вода.

Препоръчвам Ви ги много силно! ♥️

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: