Начин на приготвяне
Не е за вярване, но нужните продукти за тези домашни банички са само вода, брашно, олио, сол и захар.
За първи път правя тези невероятно вкусни и 100% постни банички, но се получиха толкова добре, че тази рецепта вече ми е фаворит.
Ако не постите, може да замените олиото с масло, а също и да добавите сирене, кашкавал или извара - тогава ще са още по-вкусни.
Начин на приготвяне на постни банички:
В подходящ съд изсипваме предварително пресято брашно, в което сме добавили солта и захарта. Към него добавяме врялата вода. Разбъркваме с лъжица, а след това започваме да замесваме меко тесто. Когато тестото е готово, се оставя да почине за 20 мин, покрито със стреч фолио. След като тестото е починало и е податливо за работа, се оформя фитил, който разрязваме на 8 равни топки.
В тавичка или друг подходящ съд, в който сме налели мазнината, нареждаме топките, които сме оформили, като предварително обмазваме добре с мазнината. Отново закриваме със стреч фолио за 10-на минути.
От всяка топка с натиск леко оформяме плоски питчици, които в последствие ще превърнем във вкусни точени банички. Обмазваме добре с мазнина и закриваме, за да не изсъхват, докато работим.
Всяка плоска питчица трябва да раздърпаме, доколкото ни е възможно, за да стане много тънък лист. Аз правя това с ръце, не с точилка.
Леко се накъса и не е перфектно, но това по никакъв начин не се отрази на вкуса.
От раздърпания лист тесто правим пликче, тоест затваряме първо едната, после втората страна по дължина, мажем с мазнина, посипваме лекичко с брашно (или натурално нишасте), след което затваряме и по ширина.
Оставяме на страна и когато подготвим втория лист и затворим по дължина, в средата слагаме и първото пликче (вижте снимките, за да стане по-ясно ).
От количеството тесто, което сме замесили, излизат 4 банички по около 300 г.
Готовите двойни пликчета се разточват леко под форма по желание и се пържат в тиган с много малко мазнина на среден огън от двете страни до готовност. Може също да ги изпечете на сух тиган и след като са готови, да ги намажете с мазнина.
Резултата от това толкова обикновено тесто с вряла вода са невероятно вкусни банички, които са с хрупкава коричка и мекичка вътрешност.
Да си призная, никога не съм вярвала, че мога да се справя и че всъщност е толкова лесно да си направим домашни постни банички с вряла вода.
Препоръчвам Ви ги много силно! ♥️