Gotvach.bg»Рецепти»Салати»Рибна Салата»Рибната салата на калеко Илия (от пловдивското с. Катуница)

Рибната салата на калеко Илия (от пловдивското с. Катуница)

Величка ЩърбановаВеличка Щърбанова
Мастър Шеф
5304k1k2k5
Рибната салата на калеко Илия (от пловдивското с. Катуница)
Снимка: Величка Щърбанова
1 / 6
08/12/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
270 мин.
Общо
390 мин.
Порции
11

Необходими Продукти

  • речна риба - около 3 кг изчистена *
  • сол - 1 с.л. за посоляване на рибата
  • черен пипер - 1/2 к.л. (млян)
  • зрял фасул - 1 кг
  • грах - 400 г замразен
  • моркови - 7 средно големи
  • кисели краставички - 1 буркан стерилизирани
  • доматено пюре - 1 буркан
  • олио - по 3 с.л. на буркан (680 - 720 г)
  • винен оцет - по 3 с.л. на буркан
  • дафинов лист - 1 - 2 бр. на буркан
  • бахар - 3 зърна на буркан
  • черен пипер - 10 зърна на зърна
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Калеко ми е дългогодишен запален рибар. Като ходим на неговото село Катуница на гости, с леля ни посрещнат като свои хора, както те си знаят. На изпроводяк калеко все вади от фризера речна риба да си носим. Обичаме да хапваме риба.

Последния път калеко ни даде два големи плика със замразена риба, която се оказа каракуда, таранка и червеноперка. Меракландисах се с нея да направя рибната салата, която те двамата с леля приготвят. По телефона калеко подробно обясни целия процес на консервиране на рибната салата в буркани.

Ето как:

Рибата се размразява и се потапя в студена вода за половин-един час. Отцежда се.

Зрелият фасул се сварява, като задължително изхвърляте първата вода и след това доварявате. Не трябва да се разваряват зърната! Отцедете и охладете.

Морковите обелете и сварете. Те трябва да останат хрупкави. Като изстинат, нарежете на шайбички.

С ножица (за пиле или месо) се изрязват перките и опашките. Нарязват се на хапки. Посоляват се, поръсват се с черен пипер и се оставят за половин час да се овкусят.

През това време пригответе другите съставки на салатата.

Нарежете киселите краставички на кръгчета.

Замразения грах размразете.

Пригответе буркан доматено пюре.

Във всеки буркан сложете на дъното:

- дафинов лист - 1-2 бр.

- бахар - 2-3 зърна

- черен пипер - 7-10 зърна

Започнете да нареждате салатата на пластове:

- риба

- зрял фасул

- моркови

- грах

- кисели краставички

- доматено пюре

Редувайте отново.

Най-отгоре сложете по 3 с.л. оцет и олио. Имайте предвид, че бурканът не трябва да е пълен догоре, оставете поне 2 пръста разстояние да има до капачката.

Стерилизирайте общо 4 часа и половина. След първоначалното силно завиране намалете огъня, колкото да къкри.

При стерилизацията оцетът стопява костите на рибата.

Тази рибната салата на калеко Илия от пловдивското с. Катуница, като престои, по-хубава става.

Да ви е вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: