Салата на пластове

Салата на пластове
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Общо
30 мин.
Порции
1
"Казват, че човек се храни не само със стомаха, но и с очите, а тази салата на пластове е истински празник и за двете!"

Необходими Продукти

  • краставици - 1 бр.
  • домати - 2 бр.
  • яйца - 1 бр. сварено
  • картофи - 3 бр. сварени
  • сирене - 50 г натрошено
  • маслини - за украса
  • магданоз
  • сол
  • черен пипер
  • шарена сол
  • моркови - за украса
  • олио
  • оцет
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Картофите и яйцето се измиват и се сваряват в подсолена вода. Картофите се обелват и настъргват на едро ренде поръсени с малко шарена сол. Яйцето се обелва, отделя се малко жълтък за украса, останалата част се нарязва на ситно.

Измиват се зеленчуците и се белят. Доматите се нарязват на ситно, без семената и леко се поръсват с малко сол, краставицата се реже на тънки полумесеци.

В купичка или гювече облепено с прозрачно фолио, като краищата остават да висят свободно, се сипват нарязаните домати и се притискат с опакото на лъжица.

Отгоре се нарежда натрошено сирене, следват краставици, нарязано ситно яйце и се завършва с настъргани картофи. Притискат се добре, краищата се прибират навътре и се оставя в хладилник за 20-30 минути.

После се изважда и обръща в чиния, като фолиото се сваля. Отгоре се украсява с оставения жълтък, маслини, цветенца от морков и листа пресен магданоз. Залива се с олио и оцет и сервираме.

Вкусно и ефектно! Тази салата търпи много импровизации, можете да включите и други продукти. Рецептата е на Нели Йончева, леко променена от мен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: