Вкусни фунийки с крем

ЕвгенияЕвгения
Новак
1662
Вкусни фунийки с крем1 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
45 мин.
Порции
50
"Любимите ни фунийки от детството - не се приготвят хич трудно и остава една от любимите ни рецепти"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • яйца - 1 бр.
  • кисело мляко - 1 кофичка
  • олио - 1 ч.ч. или 200 г
  • бакпулвер - 1 пакетче или 1 ч.л. сода за хляб
  • сол - 1 щипка, поръсена по брашното
  • захар - 1 ч.ч. /200 г/ или на вкус
  • ванилия - 1 прахче
  • брашно - около 1 кг.
  • Крем
  • прясно мляко - около 1 л
  • брашно - 2 с.л.
  • нишесте - 1 п. по - избор на вкус
  • ванилия - 1
  • орехи - смлени за запечатване на крема
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пригответе си формички за фунийки и ги намазнете.

От горните продукти се приготвя меко тесто. За по лесно се дели на две топки и се оставя да отпочине около 10 мин. Разточваме едната топка на тънка кора и режем ленти около 1 см широки.

Увиваме по формичките - започваме от долу, като прищипваме тестото, за да не се отвори при печене и на горе навиваме лентата като спирала, като леко застъпваме долния пласт отдолу и да върви към горния разширен край до събирането та двете страни на фунийката.

Не се навиват до горе. След изпичане като притиснем леко двете страни на формите навътре, фунийката лесно се отделя от изпеченото тесто. Изпичат се в затоплена умерена фурна до лек розов златист цвят.

Кремът се сварява според указанията на опаковката нишесте. Леко охладен, с него се пълнят студените фунийки и отворът се потапя в смлените орехи. Поставят се в съд с борд изправени. Така наредени престояват до пълното изстиване на крема.

Може да се направи и по-гъст сладкарски крем, сметана и др. Стават меки и хрупкави, достойна наслада за следобедно кафе с приятели.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.6
527
45
34
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Lilly Panova
Lilly Panova
Здравейте,
Бихте ли споделили колко броя излизат от една доза- приблизително разбира се.
Благодаря предварително
10.05.2019 14:45
милена цонева
милена цонева
Да рецептата е страхотна и стават лесно стига да имаш повече фунийки.Мойте фунийки са от капачки за буркани. Но в никакъв начин немогат да станат за 45мин.
10.01.2017 17:45
2
1
Радомира Михайлова
Радомира Михайлова
Много добре се получиха. Аз ги направих с какаов крем, тъй като последния път бяха с яйчен. Ако имате повече формички по-бързо става, но аз докато се наканя да си купя пак един комплект се наложи да си поиграя с 10 фунийки на няколко пъти ;)
05.03.2016 22:41
3
3
Сиси
Сиси
Е чак 2-3 часа, максимум час и половина стига да има налични достатъчен брой формички. Мерси за прекрасната идея и рецепта!
12.11.2013 19:12
1
Светлана
Светлана
Всичко ми е ясно и ги правя страхотни. Крема става по-хубав с 1л мляко 4 яйца 6 пълни суп л брашно захар на вкус . В края на варенето се слага бучка масло и 3 ванилии . Проблема ми е че услужих формите си .Помогнете ми откъде да си взема ?
12.11.2013 17:10
27
2
1
Покажи всички подкоментари
Евгения
Евгения
Не знам за вас, но за мен не е пипкава работа. Доста бързо ги навивам, може би защото ги правя от години. Ако на вас ви отнема повече от 1 час за да ги навивате, не е проблем, Вие сте умна жена и включете помощници. След време няма да усещате, как бързо се справяте. Не се отказвайте, по-някога трудните неща си заслужават.
11.10.2013 20:08
4
1
Юлия
Юлия
Че са много вкусни,спор няма!Но по никакъв начин не могат да се направят за 45 минути!Напротив - много пипкава и бавна работа е!За това количество са нужни поне 2-3 часа!
10.10.2013 19:43
2
4
Кристина
Кристина
страхотни са !!!!!!
08.10.2013 19:10
7