Начин на приготвяне
Яйцата се разбъркват на пяна. Изсипват се в купа, в която ще се разбърква.
Прибавя се захарта и се разбърква много добре с тел. Оставя се 20 минути, за да се разтопи захарта, като периодично се разбърква.
След 20 минути се прибавя маслото, което е размекнато на стайна температура. Разбърква се много добре до получаване на хомогенна смес.
Бакпулверът, солта и 1 с.л. от канелата, както и ваниловата есенция се прибавят към брашното и се разбърква много добре.
Брашно с бакпулвера се прибавят към яйцата постепенно при продължително бъркане.
Сливите се измиват много добре. Премахват се костилките, като сливите се разделят на две.
Сместа се изсипва върху хартия за печене, която предварително е намазана с олио и брашно.
Отгоре се нареждат сините сливи, които се поръсват със захар. Пече се 40 минути на 180 градуса.
След като се изпече, плодовият сладкиш се обръща върху поднос. Поръсва се с разбъркана пудра захар с канела - 1 с.л.
Коледният сладкиш със сини сливи и канела е готов.