Начин на приготвяне
Измиваме сливите много добре. Разполовяваме ги и махаме костилките. Сливите ги режем на две и после още веднаж, т.е. на 4 парченца всяка. Ползвах големи сини сливи.
Слагаме всички сливи вече нарязани в голяма тава и ги поръсваме със захарта. Оставяме да престоят сливите със захарта за 5-6 часа. Слагам парченца канела вътре за аромат. Добавяме водата.
Загряваме си фурната на 200 градуса и слагаме вътре тавата със захарта и плодовете. Печем сладкото във фурната. Често разбъркваме. Следим за гъстотата му.
Към края на печенето слагаме 1/2 пакетче лимонтузу, около 5-10 мин преди да го извадим. Разбъркваме. Махаме канелата.
Измиваме и подсушаваме добре бурканчета, капачките също. Още топло, разсипваме сладкото. Можем да ползвам малки бурканчета например. После ти затваряме добре.
След като ги напълним и затворим, ги обръщаме с капачките надолу за кратно. Прибираме сладкото на тъмно и хладно място.
Със сладкото правя кексове, мажа филийки.
Да ви е сладко!