Начин на приготвяне
От хладката вода, 1 с.л. олио, оцета и солта се замесва меко гладко тесто.
Разделя се на 4 еднакви питки. Слагат се в тавичка, намазана обилно с мазнина. Завиват се с кърпа и се остават на топл, да се отпусне тестото.
Взема се по една малка питка и се разтегля първо с пръсти във въздуха като колело.
Поставя се разтеглената питка върху платно и започва да се тегли, така че да се получи правоъгълник. Изрязва се от края дебелата част.
Поръсва се обилно с мас. Троши се сирене. Загъва се с помощта на платното 1/4 от провоъгълника.
След това се загъват двата странични края към средата. Загъва се още два пъти по дължина и баничката е готова.
Поставя се в продълговата тава заслана с хартия за печене. Така се приготвят и останалите дърпани банички.
Пекат се големи дърпани банички с масло и сирене на 250°C до златиста коричка.