Щолен курабия

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k9k3k6k1
Щолен курабия
Снимка: marcheva14
1 / 3
14/12/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
12 мин.
Общо
32 мин.
Порции
30
"Супер десерт за Коледа и не само - щолен курабия, която цялото семейство обича"

Необходими Продукти

  • масло - 100 г на стайна температура
  • рикота - 150 г
  • кафява захар - 60 г светла
  • ванилия - 1 ч.л. екстракт
  • портокалова есенция - 1 ч.л.
  • портокалова кора - настъргана от 1 портокал/лимон/сушени корички
  • брашно - 250 г за торти и сладкиши *
  • бакпулвер - 10 г
  • щипка - сол
  • лешниково брашно - 60 г бадемово
  • канела - 1 ч.л.(или коледни подправки **)
  • стафиди - 60 г
  • орехи - 60 г ситно нарязани
  • захаросани корички - 60 г смлени в блендер портокалови/лимонови
  • пудра захар - за овалване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маслото трябва да е достатъчно меко, затова се изважда предварително от хладилник поне за час - два.

В купата на миксера се разбива маслото и захарта, ароматите и настърганата портокалова кора (може и да се работи с шпатула, но аз за по-бързо го завъртях тестото в миксера). Добавя се лешниковото/бадемово брашно, бакпулвера, подправките и се разбърква на ниска скорост.

Накрая се прибавя брашното за торти и сладкиши - * това е слабо протеиново брашно, и трябва да се получи тежко и леко лепнещо тесто.

Рецептата за щолен курабия по грамаж е точна и брашно повече не се добавя. Добавят се стафидите, захаросаните портокалови кори, които за кратко се смилат, но не на пюре, а на по-едро в блендер на три-четири пулса. Омесва се тесто.

Ако случайно е прекалено лепкаво, това зависи от вида на брашното, може да се добави, но само 1 с.л. брашно, ако се добави повече, ще се отрази лошо на бисквитката и ще стане суха.

От готовото тесто се оформят равни по размер топчета, ползвала съм кантарче, около 30-31 грама. Подреждат се в тава, покрита с хартия за печене, с малко разстояние едни от други.

Печете курабиите се в затоплена фурна на 180 °C за около 10 - 12 минути. Бисквитката отгоре трябва да остане бяла, а дъното и да е изпечено. Ако се докоснат още докато са във фурната, те ще бъдат много меки и ще изглеждат сурови, но така трябва да бъдат. Изваждат се, охлаждат се за кратко и се овалват топли в пудра захар.

Малките щолени има срок на годност около 10 - 15 дни при правилно съхранение в затворен буркан.

Не мога да кажа, че щоленът у дома е на голяма почит. Всяка година отделям достатъчно време за направата му, а той изисква време, като добавям всички възможни сухи плодове, така, както е по рецепта и с плънка от марципан, и въпреки това винаги остава и много не се харесва.

Затова и се отказах да го правя, но видях тези бисквити в един кулинарен блог My Cooking Creations, прочетох продуктите и вече знаех, че ще приготвя бисквитката. Тя е много лесна и бърза, тестото е готово за 10 минути, оформянето не е толкова и остана едно печене. Получи се перфектни коледни сладки, сочна експлозия от аромат и вкус.

** Рецепта за микс подправки, която се съхранява в бурканче с херметична капачка и има дълъг срок на годност. От нея се добавя само по 1/2 ч.л.:

канела на прах - 50 г

джинджифил на прах - 20 г

смлян карамфил - 15 г

смлян кардамон - 15 г

смляно индийско орехче - 10 г

смлян бахар - 10 г

смлян черен пипер - 10 г

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: