Начин на приготвяне
Маслото трябва да е достатъчно меко, затова се изважда предварително от хладилник поне за час - два.
В купата на миксера се разбива маслото и захарта, ароматите и настърганата портокалова кора (може и да се работи с шпатула, но аз за по-бързо го завъртях тестото в миксера). Добавя се лешниковото/бадемово брашно, бакпулвера, подправките и се разбърква на ниска скорост.
Накрая се прибавя брашното за торти и сладкиши - * това е слабо протеиново брашно, и трябва да се получи тежко и леко лепнещо тесто.
Рецептата за щолен курабия по грамаж е точна и брашно повече не се добавя. Добавят се стафидите, захаросаните портокалови кори, които за кратко се смилат, но не на пюре, а на по-едро в блендер на три-четири пулса. Омесва се тесто.
Ако случайно е прекалено лепкаво, това зависи от вида на брашното, може да се добави, но само 1 с.л. брашно, ако се добави повече, ще се отрази лошо на бисквитката и ще стане суха.
От готовото тесто се оформят равни по размер топчета, ползвала съм кантарче, около 30-31 грама. Подреждат се в тава, покрита с хартия за печене, с малко разстояние едни от други.
Печете курабиите се в затоплена фурна на 180 °C за около 10 - 12 минути. Бисквитката отгоре трябва да остане бяла, а дъното и да е изпечено. Ако се докоснат още докато са във фурната, те ще бъдат много меки и ще изглеждат сурови, но така трябва да бъдат. Изваждат се, охлаждат се за кратко и се овалват топли в пудра захар.
Малките щолени има срок на годност около 10 - 15 дни при правилно съхранение в затворен буркан.
Не мога да кажа, че щоленът у дома е на голяма почит. Всяка година отделям достатъчно време за направата му, а той изисква време, като добавям всички възможни сухи плодове, така, както е по рецепта и с плънка от марципан, и въпреки това винаги остава и много не се харесва.
Затова и се отказах да го правя, но видях тези бисквити в един кулинарен блог My Cooking Creations, прочетох продуктите и вече знаех, че ще приготвя бисквитката. Тя е много лесна и бърза, тестото е готово за 10 минути, оформянето не е толкова и остана едно печене. Получи се перфектни коледни сладки, сочна експлозия от аромат и вкус.
** Рецепта за микс подправки, която се съхранява в бурканче с херметична капачка и има дълъг срок на годност. От нея се добавя само по 1/2 ч.л.:
канела на прах - 50 г
джинджифил на прах - 20 г
смлян карамфил - 15 г
смлян кардамон - 15 г
смляно индийско орехче - 10 г
смлян бахар - 10 г
смлян черен пипер - 10 г