Начин на приготвяне
Слагаме сланината, която предварително сме почистили, в удобна тенджера. Заливаме я със студена вода, която трябва да я покрие (около 4-5 см над нея).
Държим тенджерата на хладно за 24 часа. Водата се сменя 1-2 пъти. Преминаваме към приготвяне на саламурата.
В дълбок съд се сипват литър вода и 50 г морска сол. Слага се да заври на котлона. Когато това стане, се сваля от котлона и се оставя да изстине. Прецежда се през марля и за оставя.
Сланината се реже на парчета с големина по желание. Нареждат се в буркан. Между парчетата се поставят черният пипер, дафиновият лист, наситнени скилидките чесън и по желание люти чушки, също нарязани на ситно.
Сланината се подрежа до гърлото на буркана. Когато сме готови, сипваме саламурата в буркана. Затваряме и оставяме буркана за месец на студено.
След като изминат 30 дни, сланината в саламура за ценители е готова за консумация.