Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Свинско месо»Мезета»Сланина в саламура за ценители

Сланина в саламура за ценители

Сланина в саламура за ценители
Снимка: Стоянка Русенова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
1
"А вие обичате ли да си похапвате през зимата сланинка?"

Необходими Продукти

  • сланина
  • люти чушки - 2 бр. /по желание люти/
  • чесън - 1 глава
  • морска сол
  • дафинов лист - 2 бр.
  • черен пипер - 7 бр. зърна
  • вода
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Слагаме сланината, която предварително сме почистили, в удобна тенджера. Заливаме я със студена вода, която трябва да я покрие (около 4-5 см над нея).

Държим тенджерата на хладно за 24 часа. Водата се сменя 1-2 пъти. Преминаваме към приготвяне на саламурата.

В дълбок съд се сипват литър вода и 50 г морска сол. Слага се да заври на котлона. Когато това стане, се сваля от котлона и се оставя да изстине. Прецежда се през марля и за оставя.

Сланината се реже на парчета с големина по желание. Нареждат се в буркан. Между парчетата се поставят черният пипер, дафиновият лист, наситнени скилидките чесън и по желание люти чушки, също нарязани на ситно.

Сланината се подрежа до гърлото на буркана. Когато сме готови, сипваме саламурата в буркана. Затваряме и оставяме буркана за месец на студено.

След като изминат 30 дни, сланината в саламура за ценители е готова за консумация.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: