Начин на приготвяне
Подберете еднакви и здрави корнишони, измийте ги и ги подредете в голяма тенджера, най-добре чугунена.
Залейте ги със студена подсолена вода, като на 1 л вода се слага 1 с.л. сол). Оставете да престоят така за 1 нощ.
На следващия ден ги извадете и ги подредете в големи буркани, а между тях слагайте зрънца черен пипер, стръкчета копър, синапени зърна, лозови или вишневи листа.
Преварете саламурата, като на 1 л течност добавите 1 и 1/2 с.л. сол. Оставете я да изстине и залейте корнишоните. Покрийте съда с кърпа и оставете да ферментира за 2 седмици.
Когато ферментацията спре, премахнете пяната, покрийте с плат и притиснете с камъче и завържете с пергамент и канап. Съхранявайте туршията на студено място.