Начин на приготвяне
Обелете и наситнете лука и чесъна. Запържете докато омекнат в загретия шарлан.
Междувременно обелете и смелете доматите. Добавете ги към лука и задушавайте 10-12 минути.
Сипете към тях булгура и след 2-3 минути разбъркване добавете вода (зеленчуков бульон), като съотношението трябва да е 1:2 - на 1 част булгур се падат 2 части течност.
Обърнете внимание, че това важи за булгур със среден размер, но има и по-ситен, и по-едър. Спазвайте изискванията за варене, указани на пакета.
След като половината от течността се е усвоила, овкусете с магданоза и джоджена, добавете още сол и пипер. Кимионът е по желание, но добавя хубав ориенталски вкус на булгура.
Дръпнете от огъня и похлупете с капак. Оставете да се поеме и останалата течност - около 15 минути. Поднесете като самостоятелно леко ястие или като гарнитура към основното.
Постният булгур с домати е готов.
Коментари