Gotvach.bg»Рецепти»Гарнитури»Постен булгур с домати

Постен булгур с домати

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Постен булгур с домати
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 2
08/12/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
40 мин.
Порции
2
"Макар и постен, този булгур с домати е един страхотен вариант за една лека, но същевременно много вкусна вечеря"

Необходими Продукти

  • булгур - 300 грама
  • шарлан - 8 - 10 с.л.
  • домати - 2
  • лук - 1 глава
  • чесън - 2 скилидки
  • джоджен - 4 клонки, пресен
  • магданоз - 3 - 4 клонки
  • кимион - 1 щипка
  • черен пипер - 2 щипки
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелете и наситнете лука и чесъна. Запържете докато омекнат в загретия шарлан.

Междувременно обелете и смелете доматите. Добавете ги към лука и задушавайте 10-12 минути.

Сипете към тях булгура и след 2-3 минути разбъркване добавете вода (зеленчуков бульон), като съотношението трябва да е 1:2 - на 1 част булгур се падат 2 части течност.

Обърнете внимание, че това важи за булгур със среден размер, но има и по-ситен, и по-едър. Спазвайте изискванията за варене, указани на пакета.

След като половината от течността се е усвоила, овкусете с магданоза и джоджена, добавете още сол и пипер. Кимионът е по желание, но добавя хубав ориенталски вкус на булгура.

Дръпнете от огъня и похлупете с капак. Оставете да се поеме и останалата течност - около 15 минути. Поднесете като самостоятелно леко ястие или като гарнитура към основното.

Постният булгур с домати е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка: