Начин на приготвяне
Лукът и морковът се нарязват на дребни кубчета, а чесънът се наситнява.
В сгорещено олио се запържват нарязаните зеленчуци, докато лукът започне да става прозрачен.
Към тях се прибавя измитият и изцеден ориз и се запържва леко и той.
Изсипват се доматите и 1 ч.ч. вода.
Слагат се подправките и магданозът, разбърква се и се захлупва.
След като заври, се оставя на слаб огън, като от време на време се разбърква, за да не залепне.
Когато оризът с домати вече е сварен, би трябвало да е поел вече всичката течност, но ако все още не е, може да се остави за няколко минути на котлона без капак, за да се изпари оставащата течност.
Накрая преди сервиране постният ориз с домати в тенджера се поръсва с наситнен магданоз.